”Moskovaan? Miksi?” Tämän kysymyksen olen saanut muutamaan otteeseen, kun olen kertonut, että lähdemme huhtikuun alussa Venäjän pääkaupunkiin lomalle. En oikein vielä itsekään tiedä, mutta olen vakuuttunut, että sieltäkin löytyy kiinnostavia paikkoja ja slaavilaista vieraanvaraisuutta. Ja luotan siihen, että Villen paikallinen kaveri täydentää matkasuunnitelmamme hyvillä vinkeillä.
Sitä paitsi Venäjällä on nyt vähän edullisempaa. Meillä on varattuna söpö mutta edullinen Airbnb-majoitus ja sadan viidenkympin lennot Finnairilta. Sitten tuli mieleen viisumi. Sehän on omatoimimatkalaisen hankittava itse. Kävi ilmi, että Venäjän turistiviisumi on aika kinkkinen haettava. ”Miten voi olla, että Kuubaankin pääsee helpommin kuin itänaapuriin”, puuskahdin.
Onneksi on matkabloggaajayhteisö. Erityisesti Metallia matkassa -blogin Anne on varsinainen kävelevä tietopankki, samoin Ville paikallinen kaveri. Alla kooste ja pari hyödyllistä linkkiä omatoimiselle Venäjän-matkailijalle.
- Älä mene lähetystöön. Viisumin hakeminen sieltä on todella hankalaa kutsuprosesseineen.
- Mene sen sijaan matkanjärjestäjälle. Sain konkareilta suosituksia Lähialuematkoista ja Viisumikeskuksesta. Käytimme jälkimmäistä. Viisumi käsittelyprosesseineen maksaa 84 euroa.
- Viisumin saa periaatteessa noin viikossa, mutta kannattaa varata ainakin kolme viikkoa, just in case.
- Muista, että passi jää matkanjärjestäjälle hakuajaksi, eli ei kannata varata Tallinnan-matkaa seuraavaksi viikonlopuksi.
- Varaa aikaa valmisteluille. Tarkista, että passi on voimassa ainakin puoli vuotta matkan jälkeen.
- Tarvitset myös todistuksen matkavakuutuksen voimassaolosta vakuutusyhtiöstäsi. Sen saa meilitse. Varmistin Viisumikeskuksesta, että leimoja ei tarvita, vaikka jossain niin lukikin.
- Viisumiin tulevan passikuvan pitäisi olla alle 6 kk vanha. Mulla oli mukana kaksi kuvaa, joista toinen oli otettu 2012 (sama kuin passissa) ja toinen 2010. Virkailija päätti käyttää jälkimmäistä – siis vanhempaa – koska passikuvan käyttö olisi paljastanut kuvan olevan neljä vuotta vanha!
- Viisumilomakkeen ja tilauslomakkeen täyttäminen on nopeaa. Omatoimimatkailijan ei tarvitse kirjoittaa kutsujan kohdalle mitään, sillä matkatoimisto täyttää sen kohdan. Siksi kutsukirjettäkään ei tarvita.
- Lomakkeet ja muut ohjeet löytyvät esimerkiksi täältä Viisumikeskuksen sivulta.
- Ja sitten vaan toivotaan, että suositus heltiää! (Kyllä, viisumi on kohdemaan viranomaisen antama suositus rajaviranomaiselle päästää matkalainen maahan.)
Mielikuvani Venäjästä eivät ole erityisen vastaanottavaisia. Muistan, kuinka aikoinaan menimme bussimatkalla englantilaisen kirjekaverini Elizabethin kanssa Viipuriin. Kun tuima miliisi astui rajalla bussiin tarkastamaan passia, Elizabethin silmät laajenivat kauhusta. Miliisi nappasi tietenkin ei-suomalaisen passin erityisen huomion kohteeksi. Elizabeth jaksoi puhua kokemuksesta koko loppumatkan. Tai kun menimme äidin sisarusten kanssa Karjalan Kirvuun vanhaa kotitilaa katsomaan – eli isäni sanoin ”kivijalkaa nyyhkimään” 🙂 – ja rajavartijat nappasivat tädin mieheltä filmitkin kamerasta pidäteltyään ensin bussia rajalla toista tuntia.
Siitä huolimatta haluan nyt antaa Moskovalle mahdollisuuden. Kunhan viisumi nyt ensin heltiää.
Suomi-Venäjä Seura on myös kätevä vaihtoehto, viisumi ja kutsu hoituu heilläkin samasta paikasta. MP:llä Karjalaan Huhtikuussa ja viisumit tuli seuran kautta noin kahdessa viikossa.
http://www.venajaseura.com/matkat-ja-viisumit
Kiitos Micke vinkistä! 🙂