Moldova on Euroopan köyhimpiä valtioita, ja tämä näkyy pääkapunki Chisinaussa. Ensimmäisenä iltana oli jo pimeää, kun saavuimme, ja suunnistimme hotellin respan ohjeen mukaan kävelykadulle syömään.

”Ihan kivaltahan tämä näyttää”, mietimme huurteisten tuoppien ja muikkurovetta muistuttavan kalalautasen äärellä. Mukulakivinen katu nousi rinteeseen, ja sen varrella oli muutama idyllinen terassi.

Kun sitten päivänvalossa tutkimme kaupunkia, rähjäisyys oli moni kohdin silmiinpistävää. Vain muutama kymmenen metriä kävelykadun fiinin kahvilan terassilta eteenpäin löytyi kasvuston alle lahonnutta verkkoaitaa, vanhoja autonromuja ja jokin hökkeli, jonka pihalla alusvaatepyykki liehui.

Chisinaun kujilla tuli mieleen Tallinna 1990-luvulla.

Chisinau oli Itä-Euroopan-kiertueemme ensimmäinen pysähdys. Lensimme Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta Chisinauhun ja jatkoimme paikallisbussilla matkaa Tiraspoliin. Kaupungin lisäksi ehdimme käydä Cricovan viinitilalla. Chisinaussa ei varsinaisesti ollut mitään vikaa, mutta kovin pysyvää muistijälkeä siitä ei jäänyt (koska vastoin odotuksia meitä ei kolkattu pimeillä kujilla eikä Villekään kaupannut minua huumekuriireille).

Chisinau
Itä-Eurooppalainen peruskaupunki: riemukaari, hallintopalatsi ja kirkko hallitsivat ydinkeskustaa.

Mutta siltä varalta, että tiesi vie joskus Moldovaan ja Chisinauhun, tässä muutama vinkki:

Huoneisto Chisinaussa: apartment hotel nimeltään Aparthotel

Persoonallisesti nimetty Aparthotel (Bulevardu Grigori Vieru) oli iloinen yllätys. Kämppä sijaitsi vanhassa asuintalossa, jonne kuljettiin kadulta epämääräisen pöheikön ja takapihan läpi.

FullSizeRender (22)
Tervetuloa Moldovaan! Pyyhefantit odottivat matkalaisia sängyllä.

Mutta asunto oli moderniksi remontoitu, ja kuten niin usein Itä-Euroopassa, kylpyhuone oli suorastaan loistelias. Mm. suihkun lattia oli lautajäljitelmäkaakelia! Kaikkea sitä onkin…

Aprthotel
Tarkastajat työssään. Välillä vessa on reikä lattiassa, mutta välillä on taas viimeisen päälle.

Asunnon sijainti oli hyvä, ja lisäksi hintaan kuului maukas aamiainen samassa rakennuksessa sijaitsevassa italialaiskahvilassa.

Kahvilat ja viinilät: lisää propagandaa

Kaverini Inka suositteli Propaganda Caféta (Strada Alexei Sciusev), ja se olikin kerrassaan suloisen boheemi paikka. Saavuimme janoisina terassille taivallettuamme pitkin poikin keskustaa.

Propaganda Cafe. Paikan lemmikkikissa torkkui siniseksi maalatulla puutuolilla eikä häiriintynyt vieraista.

Me nautimme vain viiniä, mutta myös menu näytti todella hyvältä. Purcari-viinitilan valkoviini oli ensikosketukseni moldovalaisiin rypäletuotteisiin, ja erittäin miellyttävä sellainen. Toinen kiinnostava paikka lähellä, T5 Bar & Art Cluster (Strada Veronica Micile), jäi käymättä. Se on jonkinlainen hipsterien kokoontumiskeidas taiteen ja juoman äärellä. Sinne voisi mennä ensi kerralla iltaa istumaan.

Propaganda Cafessa viihtyisi myös viileämpään vuodenaikaan.

Ravintolat: kebab-mesta yllätti

Kävelykatu, josta alussa mainitsin, on Strada Eugen Doga, ja se sijaitsee katedraalipuiston edessä. Kadunpätkällä oli muutama ravintola ja baari. Meille suositeltiin Birreria Chisinauta, ja se olikin viihtyisä, pubimainen istuskelupaikka, jossa oli muikkurovetta muistuttaneen ruokalajin (suolan määrästä päätellen kassakoneen kilinää lisäävä valinta olutravintolan valikoimaan) lisäksi raikasta salaattia ja maukasta omaa olutta useaa eri sorttia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Birreria Chisinaun suolaiset eväät. Ville ei tykkää kalasta. Minusta ”muikut” olivat hyviä.

Toisena iltana valitsimme vastapäisen ravintolan, jonka ruuat näyttivät herkullisilta. Harmi tosin, että kyökki oli jo sulkenut, joten otimme vain juomat ja kävelimme Star Kebabiin (Bulevardu Grigori Vieru). Kebab-myymälä oli todella siistin näköinen, ja muutaman viinilasin rohkaisemina tilasimme peräti viidellä (se on iso raha!) eurolla: falafel-aterian, juustorullan ja muhkean kreikkalaisen salaatin. Ruoka oli ihan älyttömän hyvää ja halpaa. Se katosi kitoihimme huoneistossamme, jossa katselimme vuorotella telkasta moldovalaisia kansanmusiikkiesityksiä ja venäläisen musakanavan kymmenen videon rotaatiota. (Viisuedustaja Sergey Lazarov on edelleen kuumaa kamaa…)

Moldovan kuuluisat viinit: Cricovan viinitila oli pieni pettymys

Olimme varanneet etukäteen kierroksen Cricovan viinitilalla (kahden tunnin kierros + maistelu n. 55 euroa). Moldovassa on pitkät viininviljelyn perinteet, ja vaikka neuvostoaikoina viininvalmistusta ei juurikaan arvostettu, nyt homma pyörii paremmin kuin koskaan.

Cricova
Cricova on yksi suurimmista tiloista ja sen tunnelit ovat maailman pisimmät, yli 70 km.
Viinitunneleiden kartta. Vihreät reitit ovat pääteitä, joita pitkin painelimme tukka putkella.

Jos Chisinaun kaupunki olikin vähän rähjäinen, Cricova oli kaikkea muuta: viimeisen päälle tyylikäs ja kansainvälisille matkailijoille suunnattu. Turisteja oli kymmeniä; enemmän kuin Chisinaun keskustassa yhteensä. Meitä kuljetettiin junan tyylisissä vaunuissa pitkin tunneleita tutustumassa tynnyreihin ja viinin valmistamiseen. VIlle ei ollut koskaan käynyt viinitilalla, joten hänelle kaikki oli uutta. Mä olen tutustunut viininvalmistukseen sekä Codorniulla Barcelonan lähellä että Kaliforniassa. Vaikka ajelu olikin ihan hauskaa, kierroksesta jäi vähän teollinen maku.

Cricovan viinikellareissa riittää juotavaa.

Sen sijaan viinikellarit olivat toista maata. Cricovassa on isot kellarit, joiden säilytysolosuhteet ovat mm. kiven laadusta johtuen optimaaliset. Niinpä siellä on rutkasti kuuluisien henkilöiden viinejä (mm. Putin ja Merkel) sekä historiallisia pulloja, kuten natsijohtaja Hermann Göringin viinikokoelma.

Cricova cellars
Kellarin vanhin viini on Jerusalemista vuodelta 1902.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Legenda kertoi, että Juri Gagarin (ylhäällä oikealla) oli viihtynyt Cricovan kellareissa vuorokauden tai pari – riippuen mistä lukee!

Myös edustustilojen maistatushuoneet olivat hulppeita, ja pääsimmekin maistamaan viinejä samaan huoneeseen kuin Juri Gagarin. Saimme puna-, valko- ja kuohuviiniä sekä palanpainikkeeksi rasvaisia pasteijoita, jotka eivät oikein sopineet viininmaisteluun. ”Aika mitäänsanomattomia nämä viinit”, totesimme. Yllätti – mutta ei oikeastaan harmittanut – että kierroksen jälkeen meille ei tarjottu ostosmahdollisuutta. Olimme miltei tunnin myöhässä aikataulusta, ja taksikuski oli hiilenä.

Cricova
Viininmaistelu oli pieni pettymys, sillä maistettavat viinit taisivat olla Cricovan kyykkyviinikategoriaa. Onneksi miljöö oli sentään hieno.

Myöhemmin samana iltana kävimme Carpe Diem Wine Shop & Barissa (Strada Columna), jossa ihmettelimme Cricovan pliisuja viinejä. ”Ei niitä parhaita turistikierroksilla tarjota”, viinikauppias totesi. Maistoimme heidän oman pientilansa tuotantoa, ja ostimme pari pulloa matkaan. Alb de Purcari – jota olin juonut jo Propagandassa – oli suosikkini valkoviineistä.  Vaikka tunnelit ja kellarit olivatkin elämys, vierailu jollakin pienemmällä tilalla olisi saattanut olla vielä mukavampaa. Kauppias kuitenkin suositteli Cricovan parasta kuohuviiniä, joka on kuulemma päihittänyt monta samppanjaa kansainvälisissä kisoissa. Ostin pullon mukaani 17 eurolla, ja nyt odotan sopivaa tilaisuutta juoda sen.

Viinireissun jälkeen olikin seuraavana päivänä mukavaa lähteä kohti Tiraspolia. Kaksi iltaa ja yksi päivä Chisinaussa riitti ihan hyvin: matkan paras osuus oli vasta edessä. Suunta kohti Mustanmeren rannikkoa Transnistrian kautta. Ihana ilmastoimaton bussi nahkeine penkkeineen odotti jo linja-autoasemalla… Mutta siitä seuraavaksi!