Kotimajoituspalvelu Airbnb:n suosio kasvaa. Meidän asuntomme Helsingissä on ollut vuokralla jo useaan otteeseen, ja minulta kysytään usein, miten homma on toiminut. Olen myös itse varannut majoituksia Airbnb:n kautta. Alla muutamia yleisimpiä kysymyksiä ja omia kokemuksiani.
Miten kodin vuokraus Airbnb:ssä toimii?
Yksinkertaisimmillaan siten, että ilmoitat oman asuntosi palveluun ja jäät odottamaan kiinnostuneiden matkailijoiden yhteydenottoa. Kun varaustiedustelu tulee sähköpostiisi, voit tarkistaa vuokralaiseksi haluavan henkilön tiedot, pyytää lisätietoja tai antaa samantien alustavan hyväksynnän varaukselle. Vuokraaja maksaa varauksen luottokortillaan, ja Airbnb tilittää rahat sinulle majoituksen tapahduttua. Tämän jälkeen vieras kirjoittaa asunnosta arvion palveluun, ja sinä puolestasi arvioit vuokralaisen. Nämä arviot tulevat kaikkien näkyville ja – jos ovat positiivisia – helpottavat vuokraamista tulevaisuudessa.
Miten oman asunnon saa Airbnb:hen?
Selasin juuri Nizzan tarjontaa, ja niinhän se on, että kiinnostuksen herättävät ennen kaikkea houkuttelevat kuvat. Työläin asia oman asunnon laittamisessa palveluun onkin kunnollisten valokuvien hankkiminen. (Tosin mielestäni siivoaminen kuvia varten on se rasittavin osuus!) Kuvaus kannattaa ajoittaa valoisaan päivään, raivata turhat rojut pois ja asetella sohvatyynyt ojoon ja tuoreet omenat kulhoon – katso vaikka mallia sisustusblogeista! Huonekuvien lisäksi on hyvä laittaa muutama kuva ympäristöstä ja maustaa kokonaisuutta muutamalla otoksella asunnon kivoista yksityiskohdista. Kaikki huoneet kannattaa kuvata, vaikkei esimerkiksi kylppärissä olisi mitään erikoista. Matkailijana nimittäin epäilyttää, jos kylppäristä ei ole kuvaa – onkohan suihku homeessa? Erona asunnon myynti-ilmoitukseen Airbnb-ilmossa voi ihan hyvin näkyä paikallista tatsia ja omistajan persoonaa. Vierashan tietää tulevansa toisen kotiin. Joissakin kaupungeissa on myös tarjolla ammattimaista Airbnb-kuvausta.
Kun kuvat on otettu, asuntoilmoituksen laatiminen on suoraviivaista. Kinkkisintä on keksiä myyvä otsikko. Kannattaa omistaa hetki mietiskelylle. Mikä erottaa asunnon muista – onko se sijainti vai parvekkeelta avautuva maisema? Sopiiko kohde erityisen hyvin lapsiperheelle vai yöelämässä viipottajalle? Itse olen muokannut otsikkoa moneen kertaan, ja palautteiden perusteella on selkiintynyt, että asuntomme tärkein valtti on sen sijainti. Kuvien ja tekstien jälkeen pitää vielä määrillä hintataso ja merkitä kalenteriin varattavissa olevat päivät. Näitä kaikkia pääsee toki helposti muuttamaan myöhemminkin, mutta mitä enemmän mahdollisia päivämääriä on tarjolla, sitä helpommin palvelu nostaa asunnon hakijoiden näkyville.
Paljonko asunnon vuokraamisella Airbnb:ssä tienaa?
Voit itse määritellä asuntosi vuorokausihinnan, mutta kannattaa katsoa kilpailijoiden hinnat, eli kaupungin tai alueen yleinen hintataso. Meidän iso kaksiomme Helsingin keskustassa maksaa normaalisti 95 euroa per yö tai 600 euroa per viikko. Esimerkiksi Flow-viikonloppuna voisimme kevyesti korottaa hintaa. Toisaalta taas talvikuukausina on hiljaista, ja silloin hinnanalennus on paikallaan. Airbnb ottaa majoitushinnasta 3 % palkkion.
Pitääkö Airbnb-vuokrasta maksaa veroa?
Pitää. Varmistin asian EY:n veroasiantuntijoilta, ja Airbnb:n kautta hankitusta rahasta pitää maksaa pääomatuloprosentin mukaan jo heti ensi vuokrauksesta lähtien. Pääomatulosta peritään 30 % vero 30 000 euroon asti, ja tästä eteenpäin 33 % (2015). Mutta alv-velvollisuus astuu voimaan jo 8500 euron tienestien jälkeen.
Mitä vieraalle pitää tarjota?
Asunnon kuvauksen yhteydessä kerrot, mitä asunnossa on: kaapelikanavat, wifi, hiustenkuivain, Nespresso-keitin… Todellisuuden olisi toki hyvä vastata kuvausta! Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin jättää hiustenkuivain kotiin ja sitten huomata, ettei luvattua kuivainta olekaan tarjolla. Tämän lisäksi annan matkailijan käyttöön pyyhkeet sekä liinavaatteet, saippuaa, sampoota, kahvia ja muita perustarvikkeita.
Olen laatinut kansion, jossa on tietoa mm. kodinkoneiden käytöstä, lähimmistä kaupoista ja ravintoloista sekä nähtävyyksistä. Moni jättää jääkaappiin vaikka viinipullon tai kahvimaidot. Itse varasin hongkongilaisille jouluvieraillemme kulhollisen Fazerin suklaakonvehteja sekä kynttilöitä ja jouluvaloja, jotta asuntoon saisi loihdittua tunnelmaa. Kun palasin kotiin, meille oli jätetty kiitokseksi rasia hongkongilaisia keksejä. Ja kun tammikuussa autoin ystäväni venäläisiä vieraita majoittumaan, sain heiltä suklaarasian ja kondensoitua maitoa! Pienet eleet ovat yllättävän arvokkaita ja saavat ihmiset hyvälle mielelle puolin ja toisin.
Eikö ole ällöttävää, että ventovieraat asuvat teillä ja nukkuvat lakanoissanne, kun olette itse poissa?
Ymmärrän, että joitakin ihmisiä ajatus ällöttää. Mutta en ajattele asiaa noin: lakanat ja astiat saa pesemällä puhtaiksi. Ylipäänsä olen huomannut sekä itse että vieraidemme kautta, kuinka ihminen on siistimpi ollessaan toisen ihmisen kotona kuin vaikka hotellissa. Viimeksi Roomassa mietimme, millaiseen kuntoon asunto lähdettyämme jää, jotta vuokraemäntämme Francesca ei pidä meitä ihan sottapyttyinä. Siisteyteen liittyen kuvaavaa on, että kun viime kesänä ensimmäisten vieraiden poistumisen jälkeen palasin ystäväni kanssa kotiin, hän katsahti ympärilleen ja totesi: ”En ole varmaan ikinä nähnyt teidän asuntoa näin siistinä”. Ja tottahan se olikin. Airbnb-vuokraus on erittäin hyvä porkkana tehdä kunnon siivous ja raivata roinat pois työpöydälle kerääntyneitä paperipinkkoja myöten! Vieraiden matkalaisten visiitistä kertovat jälkikäteen lähinnä pyyhe- ja lakanamytyt lattialla…
Mitä teette omille tavaroillenne?
Tietokoneet, korut ja muut arvokkaat tavarat pakkaamme lukolliseen komeroon tai kellarivarastoon. Lisäksi tyhjennän vaatekaapin, lipastonlaatikon ja kylpyhuoneen kaapin vieraita varten ja merkitsen ne ”Please use this!” -tarralla. Toivon tarran myös vihjaavan, että muita kaappeja ei tarvitse tonkia.
Entä jos joku tonkii? Tai varastaa jotain?
Kun syksyllä palasimme miehen reissuiltamme kotiin, jossa oli majoittunut kaksikin eri porukkaa, tajusimme jossain vaiheessa, että uudet Marimekon kylpypyyhkeet ovat poissa. Ne löytyivät myöhemmin, mutta hetken ehti ärsyttää ja jouduin miettimään, pitääkö tässä nyt vaan siirtyä riskinhallinnan nimissä Ikean halvimpiin pyyhkeisiin. Toki meillä on kotivakuutus, ja lisäksi Airbnb:ssä on majoitustakuu, joka kattaa vahingonteon. Olisi toki hyvä selvittää, kuinka pitkälle kotivakuutus tarkalleen ottaen yltää, mutta toisaalta olen miettinyt, että meidän kaapeissamme ole mitään niin ihmeellistä, että vieraan kannattaisi näpistämällä riskeerata oma maineensa Airbnb-yhteisössä. Majoitankin mieluiten vieraita, joilla on useita positiivisia arvioita profiilissaan.
Onko Airbnb vaivan arvoinen?
Välillä varauskyselyihin vastaaminen on työlästä, etenkin, jos joku haluaa varata puolen vuoden päähän, eikä itse tiedä vielä omista suunnitelmistaan kyseisenä ajankohtana. Ja aina tulee kiroiltua itsekseen, kun asuntoa pitää alkaa siivota vierasta varten – mutta toisaalta manaan siivoamista joka tapauksessa! Parhaimmillaan, kun itse on reissussa ja omassa kodissa asuu toinen, Airbnb:stä saa hyvät matkarahat pienellä vaivalla. Lisäksi tutustuu uusiin ihmisiin ja saa vierailukutsuja ympäri maailman. Meidän pariskunnalle tämä sopii loistavasti. 🙂
Laura
P.S. Kysy ihmeessä lisää. Ja jos et ole koskaan kokeillut AirBnb:tä, voin myös antaa alennuskoodin. Sillä saamme molemmat alennusta seuraavasta majoituksesta.
Olipa kiva lukea AirBnb:stä tästä vinkkelistä! Kaksio Helsingistä on varmasti aika passeli tuohon. Omakotitalo kehyskunnassa ei ehkä tuottaisi paljon kysyntää 😀 Toisekseen meidän talo ei kyllä olekaan tyhjillään matkojemme ajan, kun täällä on koirien hoitaja.
Moi Elina! Kiva kun tykkäsit. Joo, kuten tekstissäkin kävi ilmi, sijainti on se tärkein valtti. Moni turisti on joku tulossa katsomaan Helsingin nähtävyyksiä tai sitten käyttää tätä päivän tai parin stop-overiin matkalla mantereelta toiselle. Omakotitalo kehyskunnassa lienee vähän haastavampi vuokrattava. 🙂
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kiva juttu – itse emme ole tätä harkinneet – ehkä myös siksi, että iso asunto hiukan kauempana keskustasta ei ole varmaan niin houkutteleva vuokrauskohde ja isossa asunnossa on noita omia tavaroitakin aika paljon.
Mutta ystävillemme olemme asuntoamme lainanneet – he ovat tarvinneet asuntoa pääkaupunkiseudulla muutamaksi viikoksi ja meistä on ollut hyvä, että talo ei jää tyhjilleen – ja onhan siinäkin samoja elementtejä kuin kaupallisessa vuokrauksessa. Ohjeita mekin vähän heille ensimmäisellä kerralla laadimme ja kävimme kevyitä keskusteluja rikkoutuneeseen kuppiin liittyen, että ostavatko toisen tilalle vai miten 🙂
Pirkko / http://www.meriharakka.net
Kiitos kommentista, Pirkko. Näinhän se on, ja pientä kulutusta tai satunnaisia rikkoutuneita juttuja pitää varmaan itsekin oppia sietämään. Mutta kuten sanottu, tuo palvelun arviointisysteemi pitänee kohtuuhyvin huolen siitä, että hyvä fiilis halutaan jättää puolin ja toisin.
Oletteko siis aina matkoilla, kun vuokraatte asuntonne pois, vai lähdettekö jonnekin muualle? Olen itse miettinyt tätä ja todennut, että kun ei asu esimerkiksi vanhempia samassa kaupungissa, niin eipä oikein onnistu vuokrauskaan, kun ei voi lähteä toisten nurkkiin nukkumaan siksi aikaa. Matkoilla taas olisi harmi, jos vuokraajille tulisi joku ongelma, ja itse olisi maailman toisella puolella juuri silloin…
Moi Jenni! Suurelta osin olemme matkoilla itse, mutta esimerkiksi viime kesän Flow-festareiden kanssa kävi niin vanhanaikaisesti, että kun olin vuokrannut asunnon muille, alkoikin harmittaa, jos ei itse pääse… Lopulta olin viikonlopun kaverilla Helsingissä ja pääsin festareille! 🙂 Kesällä voimme myös olla mökillä – kesähän on muutenkin suosituinta vuokra-aikaa. Lisäksi veljen ja yhden ystävän kanssa on epävierallinen YA-sopimus, jossa he voivat tarvittaessa auttaa vierasta / tarjota yösijaa meille, ja sama toisinpäin. Eli välillä pientä sumplimista. Mutta uten sanottu, sielät kalenterista voi sulkea ajankohdat, jotka eivät sovi itselle.
Oli kiva lukea AirBnB:n kokemuksista! Itseäni houkuttaisi vuokrata kämppä ensi kerralla, kun lähden matkalle. Mitenköhän siinä hommassa pääsisi helpoiten alkuun, kun alussa ei tietenkään niitä positiivisia arvioita voi olla?:D Ehkä joku uskaltaisi minutkin ottaa silti, heh.
Moi Rosa! Kannattaa ehdottomasti koittaa. Ja voit vaikka kertoa ihan reilusti, että olet ensi kertaa vuokraamassa (tämän vuokraaja usein voi päätellä jo liittymispäivän perusteella) ja kertoa vähän lisää itsestäsi ja siitä porukasta, jolla olette asuntoa hakemassa. Ihmisiähän tässä kaikki ollaan, ja ensivaikutelma merkitsee paljon. Mukavia matkoja! 🙂
Ja kun kaikki on sujunut hyvin, jossain kohtaa tulee sitten se vähemmän positiivinen kokemus. http://yle.fi/uutiset/harmiton_otokka_saattaa_kaataa_tuottoisan_airbnb-diilin/8125672
Terve, harkitsen Meilahdessa sijaitsevan kaksioni välittämistä Airbmb:n kautta. Vaihtoehtona on perinteinen vuokraus.
Miten on, kun Suomessa on tuo talvi? Liikkuuko silloin ihmisiä niin, että Airbnb on omistajalle kilpailukykyinen vuokraamiseen verrattuna? Vai syntyykö kannattavuus vain siitä, että asuu siinä itse ja asunnosta saa jotain tuloa kun on poissa?
Kiitos kirjoituksesta! Aloittelevana houstina kirjoituksestasi oli minulle paljon apua. Laitoin ilmoituksen ja olenkin jo muutamat vieraat yövyttänyt. Vieraani ovat olleet Israelista ja Ranskasta. Veroihin ja lupiin ajattelin keskittyä talven aikana. Teitkö ilmoitusta mihinkään virastoon toiminnan aloituksesta?
Sanna
Kiitos kommenteista!
Olli: Mulla on pari ihmistä kertonut, että heillä on tullut vähän kauempana keskustasta sijaitseviin asuntoihin viikkojen vuokrapyyntöjä Airbnb:n kautta hiljaisella kaudella. Silti olisin taipuvainen sanomaan, että helpommalla selviää, kun vuokraa "tavallisesti". Ainakin meillä kyselyjä on tullut vain lähinnä joulun ja uudenvuoden tienoille.
Sanna: Kiva kuulla. 🙂 Ilmoitusta ei tarvitse käsittääkseni tehdä, mutta verotuksessahan nämä tulot pitää ilmoittaa.
Tsemppiä majoittamiseen!
Miten voin varmistaa, että saan rahat? Uskaltaako tilitietoja laittaa sivustolle? Eikö rahaa voi saada käteisenä?
Moi Lea! Tilitiedot annetaan vain Airbnb:lle. Kun vieras varaa asunnon, hän maksaa summan luottokortillaan. Airbnbn tilittää rahat suoraan tilillesi, kun vieras on majoittunut ensimmäisen yön. Eli vieraalle ei anneta tilinumeroa.
Kiva kirjoitus, kiitos vinkeistä!
Miten toimit siivouksen kanssa, ilmoitatko jo etukäteen että koti jätettävä siihen kuntoon kun oli tullessa. Sanoit jo aikaisemmin, että vieraat pitävät siistinä. Mutta mainitsetko asiasta erikseen?
Eipä kestä. 🙂 Mulla lukee kansiossa, että astiat olisi tiskattava ja mielellään jätettävä kämppä suhteellisen kivaan kuntoon, koska e on kuitenkin meidän koti. Lähtökohtaisesti kaikki ovat ymmärtäneet – vaikka meillä on myös erillinen 15 euron siivousmaksu. Tosin onhan sitä siivottavaa etukäteenkin, ja siis nimenomaan juuri silloin.
Miksi ihmeessä tulijan pitää siivota jos on siivousmaksukin?
Siivousmaksu kattaa mun mielestä imuroinnit, lattianpesut yms. isommat jutut. Sen sijaan esim. tiskaus kuuluu mun mielestä vieraalle ellei sitä ole erikseen mainittu.
Tämä olikin hyvä kirjoitus kun just yksi päivä miehelle ehdotin että laittaisimme seuraavan asuntomme (tulee sijaitsemaan keskustassa) airbnb:hen. Täytyykin näyttää tämä hänelle, kun aina epäilee kaikkee. 😀
Kiva, että oli hyötyä! Kirjoitin vähän aikaa sitten myös siitä, miten me valmistaudumme vieraiden tuloon:
Lykkyä pyttyyn! 🙂
Moikka! Mulle tulee eka Airbnb kokemus toukokuussa, kun mennään kaverin kanssa viikonlopuksi Dubliniin. Hotellit ja hostellit on buukattu täyteen tuona viikonloppuna niin oli pakko miettiä muita vaihtoehtoja. Tosin, me yövytään jonkun kotona niin, että asunnon omistaja on myöskin siellä. Mä uskon, että tää meitin emäntä on ihan huippu likka! Ainakin se on saanut todella hyvät suositukset.
Ihana Laura <3 Aurinkoista kesän odotusta sulle!
Kiitos Virpi! Toivottavasti teille tulee ihana matka! 🙂 Hyvää reissua ja aurinkoista kesää! Kerro ihmeessä, miten meni. Laura
[…] yhden yön siellä?”). Olen kirjoittanut Airbnb-vuokrauksen käytännön järjestelyistä täällä ja täällä. Pahimmillaan kuitenkin Airbnb-säädöstä saa aikaan show’n, jonka rinnalla […]
Hyvä mainos! Itsekin melko paljon kyseistä palvelua käyttäneensä, askarruttaa ja epäilyttää vuokranantajien melko suuri peruutusprosentti. Ja peruutus voi tulla niin, että olet jo matkalla! Epävarmuus on airbnb:n makean tulevaisuuden esteenä ja nähtävästi myös epäselvyydet verottajan kanssa.
Kiitos kommentista. Mun kokemukset n. 15 majoittautumisen perusteella ovat olleet positiivisia, joten perustan mielipiteeni niihin. Ikinä ei ole tullut peruutusta majoittajan puolelta. Peruutus on huono juttu myös majoittajalle, oma näkyvyys laskee ja supermajoittajan titteli lipuu kauemmas.