Kotimajoituspalvelu Airbnb:n suosio kasvaa. Meidän asuntomme Helsingissä on ollut vuokralla jo useaan otteeseen, ja minulta kysytään usein, miten homma on toiminut. Olen myös itse varannut majoituksia Airbnb:n kautta. Alla muutamia yleisimpiä kysymyksiä ja omia kokemuksiani.

Miten kodin vuokraus Airbnb:ssä toimii?

Yksinkertaisimmillaan siten, että ilmoitat oman asuntosi palveluun ja jäät odottamaan kiinnostuneiden matkailijoiden yhteydenottoa. Kun varaustiedustelu tulee sähköpostiisi, voit tarkistaa vuokralaiseksi haluavan henkilön tiedot, pyytää lisätietoja tai antaa samantien alustavan hyväksynnän varaukselle. Vuokraaja maksaa varauksen luottokortillaan, ja Airbnb tilittää rahat sinulle majoituksen tapahduttua. Tämän jälkeen vieras kirjoittaa asunnosta arvion palveluun, ja sinä puolestasi arvioit vuokralaisen. Nämä arviot tulevat kaikkien näkyville ja – jos ovat positiivisia – helpottavat vuokraamista tulevaisuudessa.

Vuokraamamme AirBnb-kaksio Rooman historiallisessa keskustassa (77 euroa/yö). Harvassa hotellihuoneessa on parveke aamukahvittelua varten!

Miten oman asunnon saa Airbnb:hen?

Selasin juuri Nizzan tarjontaa, ja niinhän se on, että kiinnostuksen herättävät ennen kaikkea houkuttelevat kuvat. Työläin asia oman asunnon laittamisessa palveluun onkin kunnollisten valokuvien hankkiminen. (Tosin mielestäni siivoaminen kuvia varten on se rasittavin osuus!) Kuvaus kannattaa ajoittaa valoisaan päivään, raivata turhat rojut pois ja asetella sohvatyynyt ojoon ja tuoreet omenat kulhoon – katso vaikka mallia sisustusblogeista! Huonekuvien lisäksi on hyvä laittaa muutama kuva ympäristöstä ja maustaa kokonaisuutta muutamalla otoksella asunnon kivoista yksityiskohdista. Kaikki huoneet kannattaa kuvata, vaikkei esimerkiksi kylppärissä olisi mitään erikoista. Matkailijana nimittäin epäilyttää, jos kylppäristä ei ole kuvaa – onkohan suihku homeessa? Erona asunnon myynti-ilmoitukseen Airbnb-ilmossa voi ihan hyvin näkyä paikallista tatsia ja omistajan persoonaa. Vierashan tietää tulevansa toisen kotiin. Joissakin kaupungeissa on myös tarjolla ammattimaista Airbnb-kuvausta.
Kun kuvat on otettu, asuntoilmoituksen laatiminen on suoraviivaista. Kinkkisintä on keksiä myyvä otsikko. Kannattaa omistaa hetki mietiskelylle. Mikä erottaa asunnon muista – onko se sijainti vai parvekkeelta avautuva maisema? Sopiiko kohde erityisen hyvin lapsiperheelle vai yöelämässä viipottajalle? Itse olen muokannut otsikkoa moneen kertaan, ja palautteiden perusteella on selkiintynyt, että asuntomme tärkein valtti on sen sijainti. Kuvien ja tekstien jälkeen pitää vielä määrillä hintataso ja merkitä kalenteriin varattavissa olevat päivät. Näitä kaikkia pääsee toki helposti muuttamaan myöhemminkin, mutta mitä enemmän mahdollisia päivämääriä on tarjolla, sitä helpommin palvelu nostaa asunnon hakijoiden näkyville.

Jouluaatto Chamonix’n AirBnb-mökin paljussa, taustalla Aiguille du Midin huippu. 12 hengen mökki maksoi noin 5000 euroa viikolta.

Paljonko asunnon vuokraamisella Airbnb:ssä tienaa?

Voit itse määritellä asuntosi vuorokausihinnan, mutta kannattaa katsoa kilpailijoiden hinnat, eli kaupungin tai alueen yleinen hintataso. Meidän iso kaksiomme Helsingin keskustassa maksaa normaalisti 95 euroa per yö tai 600 euroa per viikko. Esimerkiksi Flow-viikonloppuna voisimme kevyesti korottaa hintaa. Toisaalta taas talvikuukausina on hiljaista, ja silloin hinnanalennus on paikallaan. Airbnb ottaa majoitushinnasta 3 % palkkion.

Pitääkö Airbnb-vuokrasta maksaa veroa?

Pitää. Varmistin asian EY:n veroasiantuntijoilta, ja Airbnb:n kautta hankitusta rahasta pitää maksaa pääomatuloprosentin mukaan jo heti ensi vuokrauksesta lähtien. Pääomatulosta peritään 30 % vero 30 000 euroon asti, ja tästä eteenpäin 33 % (2015). Mutta alv-velvollisuus astuu voimaan jo 8500 euron tienestien jälkeen.

Mitä vieraalle pitää tarjota?

Asunnon kuvauksen yhteydessä kerrot, mitä asunnossa on: kaapelikanavat, wifi, hiustenkuivain, Nespresso-keitin… Todellisuuden olisi toki hyvä vastata kuvausta! Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin jättää hiustenkuivain kotiin ja sitten huomata, ettei luvattua kuivainta olekaan tarjolla.  Tämän lisäksi annan matkailijan käyttöön pyyhkeet sekä liinavaatteet, saippuaa, sampoota, kahvia ja muita perustarvikkeita.
Olen laatinut kansion, jossa on tietoa mm. kodinkoneiden käytöstä, lähimmistä kaupoista ja ravintoloista sekä nähtävyyksistä. Moni jättää jääkaappiin vaikka viinipullon tai kahvimaidot. Itse varasin hongkongilaisille jouluvieraillemme kulhollisen Fazerin suklaakonvehteja sekä kynttilöitä ja jouluvaloja, jotta asuntoon saisi loihdittua tunnelmaa. Kun palasin kotiin, meille oli jätetty kiitokseksi rasia hongkongilaisia keksejä. Ja kun tammikuussa autoin ystäväni venäläisiä vieraita majoittumaan, sain heiltä suklaarasian ja kondensoitua maitoa! Pienet eleet ovat yllättävän arvokkaita ja saavat ihmiset hyvälle mielelle puolin ja toisin.

Tallinnan-vierailun AirBnb-asuntomme sijaitsi kaupunginmuurin vieressä. Neljän hengen asumuksen hinta oli 100 euroa yöltä.

Eikö ole ällöttävää, että ventovieraat asuvat teillä ja nukkuvat lakanoissanne, kun olette itse poissa?

Ymmärrän, että joitakin ihmisiä ajatus ällöttää. Mutta en ajattele asiaa noin: lakanat ja astiat saa pesemällä puhtaiksi. Ylipäänsä olen huomannut sekä itse että vieraidemme kautta, kuinka ihminen on siistimpi ollessaan toisen ihmisen kotona kuin vaikka hotellissa. Viimeksi Roomassa mietimme, millaiseen kuntoon asunto lähdettyämme jää, jotta vuokraemäntämme Francesca ei pidä meitä ihan sottapyttyinä. Siisteyteen liittyen kuvaavaa on, että kun viime kesänä ensimmäisten vieraiden poistumisen jälkeen palasin ystäväni kanssa kotiin, hän katsahti ympärilleen ja totesi: ”En ole varmaan ikinä nähnyt teidän asuntoa näin siistinä”. Ja tottahan se olikin. Airbnb-vuokraus on erittäin hyvä porkkana tehdä kunnon siivous ja raivata roinat pois työpöydälle kerääntyneitä paperipinkkoja myöten! Vieraiden matkalaisten visiitistä kertovat jälkikäteen lähinnä pyyhe- ja lakanamytyt lattialla…

Mitä teette omille tavaroillenne?

Tietokoneet, korut ja muut arvokkaat tavarat pakkaamme lukolliseen komeroon tai kellarivarastoon. Lisäksi tyhjennän vaatekaapin, lipastonlaatikon ja kylpyhuoneen kaapin vieraita varten ja merkitsen ne ”Please use this!” -tarralla. Toivon tarran myös vihjaavan, että muita kaappeja ei tarvitse tonkia.

Entä jos joku tonkii? Tai varastaa jotain?

Kun syksyllä palasimme miehen reissuiltamme kotiin, jossa oli majoittunut kaksikin eri porukkaa, tajusimme jossain vaiheessa, että uudet Marimekon kylpypyyhkeet ovat poissa. Ne löytyivät myöhemmin, mutta hetken ehti ärsyttää ja jouduin miettimään, pitääkö tässä nyt vaan siirtyä  riskinhallinnan nimissä Ikean halvimpiin pyyhkeisiin. Toki meillä on kotivakuutus, ja lisäksi Airbnb:ssä on majoitustakuu, joka kattaa vahingonteon. Olisi toki hyvä selvittää, kuinka pitkälle kotivakuutus tarkalleen ottaen yltää, mutta toisaalta olen miettinyt, että meidän kaapeissamme ole mitään niin ihmeellistä, että vieraan kannattaisi näpistämällä riskeerata oma maineensa Airbnb-yhteisössä. Majoitankin mieluiten vieraita, joilla on useita positiivisia arvioita profiilissaan.

Onko Airbnb vaivan arvoinen?

Välillä varauskyselyihin vastaaminen on työlästä, etenkin, jos joku haluaa varata puolen vuoden päähän, eikä itse tiedä vielä omista suunnitelmistaan kyseisenä ajankohtana. Ja aina tulee kiroiltua itsekseen, kun asuntoa pitää alkaa siivota vierasta varten – mutta toisaalta manaan siivoamista joka tapauksessa! Parhaimmillaan, kun itse on reissussa ja omassa kodissa asuu toinen, Airbnb:stä saa hyvät matkarahat pienellä vaivalla. Lisäksi tutustuu uusiin ihmisiin ja saa vierailukutsuja ympäri maailman. Meidän pariskunnalle tämä sopii loistavasti. 🙂

Laura
P.S. Kysy ihmeessä lisää. Ja jos et ole koskaan kokeillut AirBnb:tä, voin myös antaa alennuskoodin. Sillä saamme molemmat alennusta seuraavasta majoituksesta.