Pitkästä aikaa blogissa! Moneen kuukauteen en ole päivittänyt mitään, osin siksi, että en ole ollut kunnon matkoilla ja toisaalta myös siksi, että syyskuun New Yorkin -reissun jälkeen ei ollut oikein fiilistä kirjoittaa. Mutta nyt olen palannut jälleen kerran Isosta omenasta, kaikki on hyvin – ja koska ensi viikolla kutsuu pääsiäisloma Italiassa, ajattelin ryhdistäytyä myös blogissa. Aiheena Williamsburg.
New Yorkista olen kirjoittanut monesti ennenkin, mutta tällä kerralla olin viikon työmatkalla, jolloin kaupungissa tulee nähtyä enimmäkseen metroa, takseja ja neuvotteluhuoneita. Sen sijaan paikka, johon ehdin perehtyä kunnolla, oli Williamsburg Brooklynissa. Valitsin hotellin sieltä Manhattanin sijaan, koska Williamsburg on mainio, pikkukaupunkimainen tukikohta, jonne on helppo hurauttaa 14. kadulta (esim. Union Square) L-junalla. Näppäryyden on tainnut huomata moni muukin, sillä L-junan asemalla Bedford Avenuella oli iso laajennusremontti käytössä. Turistille WIlliamsburg tarjoaa putiikkilöytöjä, ihania ravintoloita ja stressittömän hengähdystauon Manhattanin vilinästä. Williamsburg on myös uusien trendien bongauspaikka. Jos tykkäät Itä-Lontoosta, tykkäät myös Williamsburgista. Ja bonuksena päälle – nytpä tiedän, mistä kohkataan seuraavaksi pienpanimo-olutbuumin jälkeen. (Toki Brooklyn Breweryn visiitti on paikallaan edelleen…)
Alla suosikkejani viikon varrelta (ja vähän aiemmiltakin kerroilta):
Marokkolaistyylinen Café Mogador (Wythe St.)
Ravintola on ollut toiminnassa jo vuodesta 1983, mutta iskee aikalaisen makuhermoon mauillaan ja sievällä puutarhallaan. Marokkolaiset egg benedictit pystyi nauttimaan aamiaiseksi baaritiskillä, kun oli yksin reissussa. Lauantaipäivän brunssilla vilskettä nimittäin riitti, ja pöytää olisi saanut jonottaa tovin.
Kävimme myös isommalla porukalla arki-iltana, jolloin tunnelma oli mukavan hämyinen ja pöytäseurueen nauttimat kanat ja mustekalat veivät kuulemma kielen mennessään. Kolmannella kerralla otin jo itsekin listalta katkarapuja ja marokkolaista kalapataa. Herkullista! Marokkolaisessa keittiössä on kyllä ihanat mausteet.
Meksikolainen ravintola La Superior (295 Berry St.)
Viimeisenä iltana lähdin jatkuvasti New Yorkissa matkustavan kollegan kanssa etsimään hänen sanojensa mukaisesti ”yhtä tosi hyvää meksikolaista, jonka nimeä en muista, mutta siellä on loistavat maragaritat”.
Meksikolainen sijaitsi Metropolitanilta hieman etelään, ja se oli tosi autenttinen: pieniä pöytiä, hämärä valaistus, kova puheensorina ja musiikkia. Seinällä luki paikan nimikin: La Superior. Tacot olivat ihania (ja tulivat nopeasti) ja guacamole ehkä parasta ikinä. Tärkein syy vierailulle eli jättimäiset, herkulliset margaritat eivät pettäneet!
Loistoburgereita ja Brooklyn-tunnelmaa Allswell (Bedford Av.)
Bedford Avenuen takuuhyvä lounaspaikka Trix olikin tällä kertaa rempassa, joten suunnistin eräänä päivänä summamutikassa lounaalle Allswell-nimiseen ”American pubiin”. Listalla oli burgeria ja pastaa, ja tilasin summamutikassa vegeburgerin. Se olikin paras portobello-burger, minkä olen koskaan syönyt! Naughty Brgr kalpenee. Tänne haluan toistekin.
Siinä auringon siivilityessä ravintolan puupintoihin oli ihana dippailla herkullisia ranskanperunoita tulisiin dippeihin.
Shelter – pizzat ja cocktailit Manhattan-näkymin (7th St.)
Okei, tämä vinkki on syyskuulta lomareissulta, joka oli hieman nautintopainotteisempi. Kävin täällä Villen kanssa paikallisen ystäväni Curtisin kutsumana.
Kyseessä on pizzeria ja baari, jonka vieressä on käsityötekijöiden markkinat viikonloppuisin, ja itse Shelterin kattoterdeltä aukeaa mainiot maisemat Manhattanin suuntaan. Eikä cocktaileissakaan ole moitittavaa. PIzzat jäivät testaamatta, mutta ainakin drinkit toimivat.
Kellogg’s Diner, East Williamsburg
Joskus haluaa ihan tavallisen hyvää aamupalamunakasta, pinaattipiirakkaa, suklaakakkua tai kahvia. Diner-murkinaa.
Itä-Williamsburgin puolella sijaitsevassa Kellogg’sissa oli kiva lämmitellä ja seurailla liikennettä lumisena keskiviikkopäivänä ja syödä kohtuuhintaisesti myöhäistä aamupalaa. Kreikkalainen pinaattipiiras oli kunnon lohturuokaa, ja katselin myös himoiten kakkuja vitriinissä. Miljöö oli niin amerikkalainen kuin voi. Kuin Pulp Fictionin alkukohtauksesta. ”Evereybody freeze this is a robbery!” Tosin tämä taisi olla poliisien kantapaikka. Tarjoilija oli kohtelias ja istutti näköjään naiset ikkunapöytiin ja lounaalle tulleet raksa- ja poliisimiehet peremmälle. Huvittavaa.
Käytännöllinen Hotel Pod Brooklyn
Majapaikkanani oli Hotel Pod Brooklyn, joka sijaitsee erittäin hyvällä paikalla Metropolitan Avenuella, korttelin päässä Bedford Avenuelta ja muutaman korttelin päässä L-metrolta.
Hotellin Queen-huoneen huonehinta on alkaen 85 dollaria/vrk, eli ihan sopuhinta New Yorkissa. Hotelli on uusi, joten pienessä huoneessa kaikki oli freesiä. Ainoastaan kahvinkeittimen puute häiritsi. Ravintolaa vasta rakennettiin hotelliin, joten aamukahvia oli aulassakin vain rajallinen määrä. Onneksi naapurissa oli kiva vegaaninen kahvila, Eat by Chloe, jossa oli taivaallisen hyvä smoothiekulho.
Hotellin vieressä on tavallinen ruokakauppa ja parin korttelin päässä Whole Foods, josta saa kaikkea ihanaa: tuoreita hedelmiä paloina, salaatteja, sushia, leipiä ja kaikkea vähän tyyristä luomua, jonka voi reissussa itselleen sallia. Ja sitten tietenkin sitä hittijuomaa, josta alussa mainitsin, eli kombutsaa.
Kombutsa on suomeksi volgansieni, sillä se tulee Venäjältä. Kombutsa on teestä käyttämällä valmistettua hapanta juomaa. Olin kuullut siitä ennen, mutta en ikinä ollut maistanut. No, täällähän sitä riitti. Sitä sai paitsi Whole Foodsista, myös joistain kahviloista hanasta! Jos googlaa Kombutsan, saa kuvia lasipurkeista, joissa on ällöttävä kasvusto. Mutta kun menee täällä markettiin ja katsoo kylmähyllyä, sieltä löytyy vieri vieressä rivi houkuttelevia pulloja maku-kombutsoita. Veikkaan, että vuoden päästä näihin hurahdetaan kunnolla Suomessakin. Tykkäsin!
Vinkki: Kula Yoga Project – joogata voi reissussakin!
Sitten vielä bonuksena tekemisvinkki, joka itselläni toimi loistavasti lähtöpäivänä terveellisenä ajantappamisena: jooga. Ainakin Kula Yoga Project -studiolle pääsi drop-in-tunnille. Se maksoi 22 USD, ja matto tuli talon puolesta. ”Tunti” käsitti lähes kaksi tuntia vinyasa flow -joogaa. En ole koskaan joogannut Suomen ulkopuolella, niin vähän hämmensi, kun tuolla osa veti individualisteina omaa vaativampaa liikesarjaa. Ja sitten oli niitä jänteviä, tatuoituja partamiehiä (kuten alla kuvassa), jotka alkavat tunnin puolivälissä riisua hikisiä paitojaan. Öhöm.
No koitin keskittyä omaan tekemiseen, ja opinkin mm. miten tehdään päälläseisonta nilkat sidottuina seinää vasten (how fifty shades of… yoga?!). Huvittavin juttu oli paikan pieni sauna. Olin jo menossa sinne tunnin jälkeen suomalaisittain ilman vaatteita, mutta siellä istuikin joku mimmi jumppavaatteissaan somettamassa. Hain sitten häveliäisyyttäni pyyhkeen, ja hyvä että hain, sillä hetken kuluttua saunaan asteli yksi niistä tatuoiduista partajehuista shortseissaan. Se olikin sekasauna!!
Anyway, olipa ihanan virkistynyt olo lähteä kohti lentokenttää. Williamsburgista jäi hyvä mieli.
Williamsburg on mahtava paikka Brooklynissä. Kiitos vinkeistä. Lisäisin ansiokkaaseen listaan vielä muutaman erinomaisen käyntikohteen, joista ainakin itse olen pitänyt kovasti.
Erinomainen, joskin myös erittäin suosittu, brunssipaikka on Five Leaves. Varaudu siis jonotukseen lauantai- sunnuntai aamuisin.
http://fiveleavesny.com/
Oluenystävän ehdoton visiittikohde on Brooklyn Brewery. Panimokierros on lyhykäinen kestoltaan max 30 min. Kierrokset ovat kuitenkin hyvin suosittuja. Ma-to panimokierros vain etukäteisvaruksella, joskin Tasting Room on silloinkin iltaisin avoinna. Varteenotettava keino on mennä pe-su, jolloin panimokierros on ilmainen ja tasting room toimii ”lämmittelypaikkana” ihmisten virittäytyessä illan rientoja varten. Tänne saattaa joutua jonottamaan erittäin todennäköisesti. ( lauantaina jonotin lähes tunnin)
http://brooklynbrewery.com/visit/visiting-the-brooklyn-brewery
Brooklyn Breweryä vastapäätäsijaitsee Wythe Hotelli. Sen kattoterassiravintola Ides Bar ns. Rooftop on erittäin suosittu. Kesäisin jonot saattavat olla iltaisin pitkät ja tungos tässä nuorten suosimassa paikassa melkoinen.
https://wythehotel.com/
Fette Sau. Huikea grilliravintola pienen autokorjaamon vieressä. Jenkit suhtautuvat grillaamiseen vakavasti, ja tässä paikassa grillaaminen otetaan vakavasti. Smokey barbaque as its best.
http://www.fettesaubbq.com/
Kiitos Ilkka kattavista vinkeistä! Pitää testata ensi kerralla. 🙂 Pikkusen huvitti tuo panimon lämmittelyhuone. Kun kävin muutama vuosi sitten, siellä oli niin jäätävän kylmä, että ei tarennut jäädä juomaan!