Entisenä tamperelaisena minulla on vaikea suhde Turkuun. Muistan hyvin ”Turku on Suomen p*rse” -haalarimerkit ja teekkareiden Ei-turkulaisen osakunnan legendaariset retket länsirannikolle. Niiden ohjelmassa oli ainakin kiilan hakkaaminen Turun rajalle kaupungin irrottamiseksi emämantereesta sekä torilla hyppiminen sen saveenvajoamisen edistämiseksi. Opiskeluaikojen jälkeen Turku-suhdettani ovat pikku hiljaa korjailleet lähes vuotuiset Ruisrock-visiitit, ravintolat Blanco ja Tintå sekä muutamat kierrätyshengessä nimetyt pubit, kuten Apteekki, Koulu ja Puutorin Vessa.

Ehkä parhaiten uudenlaista kuvaa Turusta ovat kuitenkin luoneet oleskelut ystäväni Paulin ja Marian luona. He asuvat ihastuttavassa jugend-asunnossa keskellä kaupunkia. Jo pelkästään narisevalla lautaparketilla liihottelu, ikkunanpieliin nojailu ja Aurajoki-laivojen tuijottelu riittäisi meditaatioksi, mutta vielä mitä: molemmat ovat konserttipianisteja. Olemme viettäneet vuosien varrella miehen ja ystävien kanssa heidän luonaan lukuisia ihania iltoja, joissa flyygelit soivat, kynttilät palavat ja viinikin virtaa sopivasti. Esiintymässä ovat olleet paitsi isäntäpari myös heidän lahjakkaat muusikkoystävänsä Suomesta ja ulkomailta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kotikonsertissa voi luoda tunnelmaa myös kynttilöin. Konserttisaleissahan se ei onnistuisi.

Kuulostaako elokuvalta? Siltä se tuntuukin. Vaikka en ole pianokonserttien suurkuluttaja, Marian espanjalaiset rytmit  tai Paulin vauhdikkaat tulkinnat tempaisevat mukaansa ihan toisella tavalla kuin jokin konserttisalissa kriitikoiden edessä tahkottu tönkkösuolattu esitys. Useammin kuin kerran vuosien varrella olemme todenneet, että tämä elämys pitäisi avata muillekin.

Ja niin siinä sitten kävi. Nykyään ystäväpariskuntamme järjestää säännöllisin väliajoin kotikonsertteja, joihin ihan kuka tahansa musiikinystävä on tervetullut. Viime viikonloppuna saimme Villen kanssa idean lähteä Turkuun Paulin ja Marian luo viettämään kulttuuriviikonloppua ja auttamaan kotikonsertin valmisteluissa. Samalla pääsimme nauttimaan paitsi Turusta myös musiikista ja seurasta.

Kuvat lauantailta puhukoot puolestaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aamu alkaa Paulin puristamalla appelsiinimehulla ja tutustumisella illan konsertin teemaan: Extraordinary American Songs.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Piipahdus kaupungilla. Turussa pitää aina käydä söpössä Televisio-kaupassa Kaskenkadulla. Se myy kivaa Suomi-muotia.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kevyt mutta maukas lounas Di Trevissä. Samalla keksimme huippuidean ensi juhannuksen matkakohteiksi. Blogin Facebook-sivulla tätä ehdinkin jo hehkuttaa. Mutta siitä lisää myöhemmin…

Di Trevin lounaalta olikin jo kiire Stockmannille ostamaan illallistarvikkeet. Olimme luvanneet huolehtia cateringista. Stockmannin kalatiskillä huomasin sivusilmällä, kuinka joku vanhempi mies tsekkasi minut päästä varpaisiin. Käänsin pääni: Ilkka Kanerva hymyili minulle. ”Okei, matka Turkuun on nyt täydellinen, let’s go!” nauroin Villelle, kun kävelimme Kaskenmäelle. Pian olisi konsertin aika, ja yakitori-vartaat pitäisi saada ennen sitä marinadiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
”Lähteepä pienestä miehestä iso ääni”, Ville totesi. Oli hauska marinoida kanaa ja pilkkoa vihanneksia, kun salissa harjoiteltiin konserttiin – vielä siviilivaatteissa.
Kaskenmäen kotikonsertit
Mutta kotikonserttiin voi kyllä tulla tavallista rennommin pukeutuneena. Lasi viiniä kuuluu lipun hintaan.
Kaskenmäen kotikonsertit
Yhdysvaltalainen Fulbright-stipendisti Simon Barrard laulaa amerikkalaista jatsia. Joel Papinoja säestää.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Innokas bloggaaja kuvaa aulan puolella.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Flyygelin takana Joel Papinoja
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aurinko alkaa laskea. Kynttilät valaisevat.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kun konserttivieraat lähtivät, ilta jatkui  japanilaisen illallisen ja muiden herkkujen äärellä hyvässä seurassa.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ei klassista loputtomiin jaksa. Suunta kohti legendaarisen Dynamo-baarin 19-vuotissynttäreitä. Siellä on jytätty monet Ruisrock-jatkot.
Kaskenmäen kotikonsertit
Kyllä kunnon kulttuuriviikonloppuun kuuluu herääminen pianon alta, vai mitä?!
Kaskenmäen kotikonsertit
Sunnuntaiaamuna aurinko paistaa. On aika lähteä kotiin.

Olipa kerrassaan ihan viikonloppu! Onneksi muistin ottaa kameran mukaan, niin sain välitettyä tunnelmat sinullekin. Jos kiinnostuit, varaa ihmeessä paikka konserttiin – ei todellakaan tarvitse olla klassisen musan ekspertti. Voit lukea lisää tulevasta ohjelmistosta täällä. Ja jos pidät kiirettä, ehdit vielä nähdä Simonin ja Joelin. He esiintyvät vielä pääsiäisviikonloppuna ja huhtikuun alussa.

Kiitos Pauli ja Maria!

(Ja vielä selvennykseksi: tämä ei ole kaupallista yhteistyöstä vaan syntynyt puhtaasta elämyksen jakamisen ilosta!)