”Kaveri soitti eilen, että lähdenkö hänen kanssaan ostamaan Teslan. Mall of Scandinaviassa on Teslan liike. Mentiin sinne, siellä oli semmoiset parikymppiset jannut myymässä. Lähdettiin siitä koeajolle. Oli aika hyvä. Kaupat tuli. Ois se kyllä siisti itselläkin.”

Näin selosti ex-kollegani oluttuopin äärellä Tukholmassa. Kommentti kuvaa hienosti Ruotsin kulutusjuhlaa, joten ei ihme, että uudelle kauppakeskuksellekin on ollut tilausta. En ole kauppakeskusten suuri ystävä, mutta alkoihan se kiehtoa. Jos Mall of Scandinaviassa on Tesla, on siellä varmaan muutakin uutta ja hienoa.

1024px-Mall_of_Scandinavia_November_2015_01
Mall of Scandinavia nähtynä lähijunan asemalta Solnasta. Huomaa, että Solnan metroasema on kauempana. (Kuva: Wikipedia)

Sitä paitsi sinne on helppo mennä: metrolla T-Centraleniin ja siitä vaihto pohjoiseen kulkevaan lähijunaan eli pendeltågiin. (Helppo ja helppo, pakko tunnustaa, että kuulin väärin Alanmiehen ohjeen ja syöksyin junaan numero 36. Ikävä vain, että se oli etelään menevä numero 36. Kiroilin itsekseni ja hyppäsin pois Stockholm Södran asemalla ja palasin takaisin. Poikien lämpimän myötätunnon voitte aistia alla olevasta kuvasta.)

IMG_0183
Näiden kanssa sitten pitää matkata…

Kun pääsimme paikalle, Alanmies hävisi O’Learysiin katsomaan Liverpoolin matsia. Me Villen kanssa perehdyimme tarjontaan.

Mall of Scandinavia 2
Mall of Scandinavian interiööri on hieman ylellisempi kuin kauppakeskuksissa yleensä. (Kuva: Wikipedia)

Kauppakeskus on kolmessa kerroksessa, joista ylimmässä on elokuvateatteri ja alimmassa enimmäkseen ruokakauppoja ja kodintavaraa. Lapsiperheitä houkuttelevat erityisesti Disneyn ja Legon myymälät. Keskimmäisessä sijaitsivat vaatekaupat ja suurin osa ravintoloista. Tarjonta oli ihan hyvä, sillä Suomestakin löytyvien ruotsalaismerkkien (COS, H&M, Tiger of Sweden, J. Lindeberg jne.) mukana oli myös &other stories, Day, Birger & Mikkelsen, Jackie ja muutamia muita liikkeitä, joista sai pienempiä merkkejä. Ville löysi COSilta upean puvuntakin ja pari paitaa. Mä taistelin pitääkseni  kukkaronnyörit tiukalla, ja lopulta päädyin vain &other storiesin kashmir-neuleeseen sekä käsivoiteeseen, jonka tampiona unohdin kentällä käsimatkatavaroihin ja jouduin luovuttamaan pois. Ehkä olisi aika uskoa matkaseurueen vakuuttelut siitä, että olen joskus vähän sählä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jokainen nainen tarvitsee kashmir-neuleen. Se on kevyt ja klassinen ja näyttää tyylikkäältä. Jos ei kaada siihen punaviiniä, mikä ei viime toilailujen valossa olisi ihme.

Ravintolat näyttivät oikein mukavilta ja valikoimaa riitti, vaikka tällä kertaa ei  pistäydyttyäkään. Summa summarum, ruotsalaisella itsetunnolla nimetty Mall of Scandinavia on kuin Tukholman oma Ideapark. Fiilis oli ihan sama kuin silloin joskus Ideaparkin avajaisten aikaan, kun asuin vielä Tampereella: odotukset ovat korkeat, mutta lopulta kyseessä on kuitenkin ihan vain kauppakeskus. Ja minä viihdyn lopulta kuitenkin paremmin kaupungin kaduilla tutkimassa putiikkien tarjontaa. Kuten Södermalmilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sofo, siis ”Söder om Folkungagatan”.

Aloitimme kierroksen Sofosta ja siirryimme Götgatanille. Alla muutama vinkki paikoista, joissa kannattaa pistäytyä.

1. Gram (Södermannagatan 16)

”Sophisticated Sneakers” sanoo mainoslause, ja nämä ruotsalaiskengät ovat kyllä juuri sellaisia: tennareiden ja kävelykenkien risteytyksiä. Molemmat pojat lähtivät liikkeestä lootat kainalossaan. Jos haluaa toimistokelpoisia tennareita, kannattaa vilkaista.

Gram-tennarit ovat ruotsalaista designiä.
Gram-tennarit ovat ruotsalaista designiä. Alanmies osti, minä jäin miettimään.

2. Grandpa (Södermannagatan 16)

Jos haluat näyttää tukholmalaiselta hipsteriltä, käy Grandpassa. Tämä putiikki (jolla on myös nettikauppa) on Villen suosikki, ja onpa itsekin tullut sieltä muutama vaate kotiutettua. Paljon pienehköjä ruotsalaisia ja kansainvälisiä merkkejä sekä miehille että naisille, esim.Dagmar, Minimarket, Rödebjer, Ganni, Neuw… Miten on muuten mahdollista, että ainakin miehillä ruotsalaiset vaatteet vain istuvat paremmin?

Huomasin juuri, Grandpalla on nykyään liikkeet myös keskustassa Gamla Brogatanilla ja Kungsholmenilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Makutuomari eli smakråd kurkkii koppiin Granpassa. (Ivo Nikkolon takki on syyskuun Tallinnan-matkalta.)

3. Bruno (Götgatsbacken 32)

Okei, kai tämä on kai kauppakeskus, mutta sopivan pieni sellainen. Sisäänkäynti on lähellä Slussenin metroasemaa Götgatsbackenilla, ja vieressä on ihana japanilaisravintola Ljunggren. Brunossa on alle kymmenen vaatekauppaa, ja kaikki Pohjolan parhaimmistoa: Whyred, Hope, J. Lindeberg, Aplace, Samsoe & Samsoe, Filippa K… Jopa H&M:n valikoima on täällä jotenkin mielenkiintoisempi kuin keskustan liikkeissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brunon ohi kävelee helposti, jos ei äkkää lippua.

Vuorokauden oleilu Tukholmassa riitti hyvin shoppailuun: rahaa meni juuri sopivasti ja ehdimme kartoittaa sekä uuden kauppakeskuksen että maleksia Södermalmin tunnelmallisilla kaduilla. Ydinkeskustassa ei tarvinnut käydä lainkaan. Aika hienoa!

IMG_0224
Villen löytöjä. Gramin tennarit sekä tyylikäs nahkavyö ja sukat italialaisesta muotiliikkeestä Mall of Scandinaviassa. Vaatteet tekevät miehen, näin se on.