Pardon otsikointini, mutta se on norjalaisen Ylviksen kappaleesta, joka nauratti meitä Bathin matkan Stonehenge-päivänä.

Bathin vierailun pakolliseen osuuteen kuului Stonehenge, tuo myyttinen kivikasa ja yksi Englannin suosituimmista nähtävyyksistä. Stonehengeen oli Bathista alle tunnin matka, ja se taittui upean maalaismaiseman läpi Scarper Toursin turistiminibussin (matkat + pääsyliput 35 GBP) kapoisilla penkeillä kökkien. Toukokuun päiväksi oli sattunut hellettä ja aurinkoa – kerrassaan loistava sää tutustua Stonehengeen, jossa kuulemma aina tuulee, joten paahtua ei tarvitse.

Stonehenge – kiviä, kaulaliinoja ja kaljaa

Stonehenge on siis kivimuodostelma ja maailman tunnetuin esihistoriallinen monumentti. Sitä on alettu rakentaa jo 5000 vuotta sitten, ja työtä jatkettiin useissa vaiheissa noin vuoteen 1500 eaa – siis neoliittiselta aikakaudelta pronssiaikakaudelle.

Kivien nostoa (kuva: English heritage)

Nykyään Stonehengen vieressä on Visitor Center, josta voi ostaa jos jonkinlaista matkamuistoa Stonehenge-oluista kaulaliinoihin, tai jos oluita ei halua kuljettaa kotiin, voi niitä nauttia kahvilassa palanpainikkeen kera. Visitor Centerissä on myös näyttely, joka valottaa monumentin historiaa. Pihalla on majoja, joissa voi tutustua elämään vuosituhansia sitten. Ihan mielenkiintoista, joskin minulta loppui kahden tunnin vierailulla aika hieman kesken.

Stonehengen visitor centerin majat.

Bussit kuljettavat vierailijat Visitor Centeriltä noin kilometrin matkan itse monumentille. Lipun hintaan kuuluu audioguide eli ääniopastus. Kierroksen aikana monumentin pääsee kiertämään ympäri ja samalla voi kuunnella opastusta. Stonehenge – no, se näytti samalta kuin kuvissa. Yllätys oli, että se sijaitsee niin keskellä peltoa ja että kaikilla kumpareilla ja tömpäreillä sen läheisyydessä on ollut myös jokin tarkoitus. Kiviin ei saa koskea eikä monumentin sisälle pääse kävelemään.

Stonehenge

Stonehenge oli hieno, mutta kun on nähnyt Kairon pyramidit, mikään kivikasa ei enää kunnolla tee vaikutusta. Ehkä siihen on parempi suhtautua, kuten Melanie: kuunnella myyttiset tarinat sen historiasta ja miettiä, ketkä ja miksi ovat halunneet tehdä ison kivimuistomerkin keskelle Wilshiren peltoaukeaa.

Miksi Stonehenge on rakennettu ja kuka sen teki?

Jaa-a, Stonehengen tarkoituksesta historiankirjat ovat yhtä viisaita kuin Ylviksen pojat. Stonehengea on väitetty jopa avaruusolioiden laskeutumispaikaksi. 1600-luvulla ajateltiin, että rakennelma on druidien temppeli. 1700-luvulla tiedemiehet hoksasivat, että monumentin sisäänkäynnissä aurinko paistaa kohtisuoraan kesäpäivänseisauksen aikaan, ja he veikkasivat, että paikka on ollut muinaisten astronomien palveluksessa jonkinlaisena aurinko- ja kuukalenterina. Tuoreimmissa kaivauksissa alueelta on löytynyt satoja ihmisten luita, ja siksi uusimmat veikkaukset ovat, että Stonehenge on ollut merkkihenkilöiden hautapaikka. Vuonna 2010 arkeologit löysivät samanmuotoisen kivikehän vain mailin päästä, mikä tukee teoriaa siitä, että koko alue on ollut jättimäinen hautamuistomerkki.

Mutta kaikki tämä on vain spekulointia. Ylviksen pojat voivat rauhassa laulaa ”What’s the meaning of Stonehenge”, sillä totuus ei välttämättä koskaan selviä. Se voi olla vankila tai synttärikakku (katso video, et kadu!).

Näin lähelle kiviä pääsi. Ja kyllä, siellä tuuli!

Tukka tuulen mukaan. 🙂