Festarikesäni starttasi jo muutama viikko sitten Sidewaysissa. Ensi viikonloppuna on Ruisrock. Se on tuttu ja turvallinen (ainakin jos ei tarvitse sompailla pyörällä metsäreittiä yöaikaan kotiin). Muistissa ovat vielä viime vuoden treffit Michael Monroen kanssa ja skumpan juominen rantakalliolla laivoille heilutellen ja J. Karjalaista kuunnellen. Turku kutsuu myös heinäkuun lopulla Tall Ships Racesin aikaan, kun Pet Shop Boys täräyttää bileet pystyyn. Tyttöporukkamme on tosin nimennyt kyseisen viikonlopun Sinkkuelämää mukaillen Fleet Weekendiksi, sillä ainakin ystävieni tavoitteena on, että salskeat merimiehet kutsuvat tutustumaan purjelaivaan…

Jos edelliset ovat enemmän fiilistelyä, niin elokuun alkupuolella on tietenkin Flow ja sen kymmenet (ainakin mulle) uudet artistit.  Toki Flow oli joidenkin tuttujeni mielestä parhaimmillaan silloin, kun se vielä pidettiin VR:n makasiineilla. Lisäksi lähipiirini Kallio/Vallila-akselin kulttuuritietoiset osoittavat esimerkillään, että Sidewaysin sijaan voi valita Lapin Kaukosesta löytyvän Hiljaisuus-festivaalin tai Flown asemesta kurvata Gucan trumpetti(!)festivaaleille Serbiaan. Tässä seurassa välillä tuntuu, että onko se Ultra Bran paluukeikan odottelu vain tylsää nostalgiaa.

Mutta sitten tuli mieleeni, että osaanhan se minäkin mennä muualle kuin tapittamaan Antti Tuiskua Ruissiin. Annan nyt vinkin mahtavista festareista, joissa näet todennäköisesti ainakin muutaman ensi kesän Flow- tai Sideways-tähden. Kaiken lisäksi alle tunnin matkan päässä Helsingistä. Festarin nimi on Kaupungin äänet ja se pidetään lihamukien luvatussa maassa eli Lahessa.

Kaupungin äänet 2015

Mikä Kaupungin äänet?

Kaupungin äänet on lahtelaisessa Torvi- ja Tirra-ravintolassa ja niiden sisäpihalla vuosittain järjestettävä kaksipäiväinen kaupunkifestari. Äänet osoittaa jälleen kerran, että lähtökohtaisesti tylsän ja harmaan oloisista paikoista kuten lähiöistä ja Lahesta versoo parhaat bileet. Tänä vuonna festari pidetään 4. – 5. elokuuta ja olen mukana nyt kolmatta kertaa.

Kaupungin äänet

SMC Lähiörottien Avionin Prinssi ja Raikka sekä Lahden Sininen viime kesän Äänissä.

Olen itse Päijät-Hämeesta kotoisin, mutta kotiseuturakkaus sikseen, kun kyseessä on oikeasti hemmetin kovat bileet. Viime vuonna mieleen jäivät mm. Litku Klemetti, jota kuulin ekaa kertaa, SMC Lähiörotat vetämässä ”kotiyleisön” edessä Lahden Sinistä, Virgo Fuss, Iisa ja Evil Stöön murinat sekä illan viimeiset hiet Jane Fonda VHS -bändin tahtiin. Ravintoloissa soittaa yleensä pari bändiä yhtä aikaa, joten tunnelma on taattu, ja kun se käy liian kuumaksi, voi mennä sisäpihalle vilvoittelemaan. Veikkaan, että harva ravintola Helsingissä saisi ulottaa bileet asuinkorttelin sisäpihalle, mutta täällä se jostain syystä onnistuu. Värivalojen katveessa voi nauttia lahtelaisen oluen ja katuruokaa.

Kaupungin äänet

Tunnelmaa sisäpihalta viime kesän Äänistä.

Eraesmus

Eraesmus Kaupungin äänissä 2015.

Tämä vuosi on myös Torven ja Tirran 50-vuotisjuhlavuosi. Jos et ole vieraillut näissä perinteikkäissä baareissa, jo pelkästään sen vuoksi kannattaa mennä paikalle. Muistan, kuinka teininä pelotti liikkua asemanseudulla näiden maineeltaan epämääräisten ravintoloiden läheisyydessä. Sittemmin koko Loviisankatu 8 vaikutti vaipuvan hiljaiseen rappioon. Muutama vuosi sitten nuoret omistajat astuivat remmiin, ja ovat onnistuneet uudistamaan paikkaa tuoreella punk-asenteella ja uudenlaisella lahtelaisuudella, sellaisella kuin Lahti-blogissa. Missä on hiljaisesti hyväksytty, että Lahesta ei tule the business cityä eikä ehkä toista Jari Litmastakaan, mutta silti voi viihtyä ja olla juuristaan ylpeä.

Tänä vuonna odotan Äänissä ainakin Ruotsin mahtavimmaksi livebändiksi hehkutettua Viagra Boysia, Solosta ja Kosolaa, afrobeat-Maajoa ja Club de Layta sekä tietenkin suursuosikkiani The Holya. Juomaksi suosittelen lahtelaista versiota Aperol Spritzistä. Siihen tulee… Tai no, maista itse!

Katso täältä koko Kaupungin äänet -ohjelma. Lippu kannattaa hankkia pian.

Kaupungin äänet

Näköjään hyvissä Äänten tunnelmissa kesällä 2015.

Ja sitten pari muuta vinkkiä tallatun festaripolun vierestä…

Jos tie ei vie Lahteen, samana viikonloppuna on pari muutakin kiinnostavaa musiikkitapahtumaa.

Saarihelvetti, Tampere. Miltä kuulostaisi hevi ja burleski pittoreskillä saarella? Sen pääsee kokemaan Tampereen Viikinsaaressa 5. elokuuta, kun lapsiperheiden suosimilla luontopoluilla tallaakin heviletti jos toinenkin. Täällä en ole itse käynyt, mutta kiinnostuin tapahtumasta, kun olin Kohteena maailman ja Lanttimatkojen järjestämällä Tampereen bloggarivierailulla Viikinsaarelle risteilevän Hopealinjojen vieraana. Vaikuttaa hienolta konseptilta!

LPR HCFest, Lappeenranta. Hardcoren, punkin ja räpin ehkä sympaattisin kesäfestari aina niin vieraanvaraisessa Karjalassa. Mukana tietenkin Laineen Kasperi sekä mm. MC Taakibörsta, Pää kii ja Madball. Viime vuonna vietin siellä koko viikonlopun, ja vaikka välillä pitikin väistää, kun ”pitti” alkoi pyörimään St. Hoodin keikalla, leimasi koko tapahtumaa ystävällinen fiilis. Tänne uskaltaa mennä, vaikkei olisikaan hardcoren hardcore-fani. Ja kuuluisia atomejakin saa nykyään myös vegenä.

Mikä on oma suosikkifestarisi? Olipa se mikä vain, hauskaa festarikesää! Ehkä nähdään Äänissä tai Ultra Bran keikalla Ruisrockissa…

Kaupungin äänet 2015

Mimmien kanssa odotellaan keikan alkua Torvessa toissa kesänä.