Viitisentoista vuotta sitten olin lähdössä kämppisteni kanssa Egyptin-lomalle. Matkaa oli säästetty opiskelijabudjetista pitkään. Lähtöä ennen isäni kommentoi: ”Miksi te ette voi mennä Mallorcalle? Pitääkö aina lähteä jonnekin ihmeellisiin paikkoihin? Ne arabit kusevat teidän kintuillenne siellä!” Eivät kusseet, ja lomakin oli elämyksiä täynnä. Punaisen meren aallot, Kuninkaiden laakson haudat ja pyramidit saivat unohtamaan halvassa hotellissa yötä myöten kaikuneen venäläisten karaoken sekä katukauppiaiden härskin tungettelun. Mutta toisaalta, isäni onkin sitä mieltä, että kun kerran Mallorca on toiminut vuodesta 1974 asti, ei hyvää ole syytä vaihtaa. (Kerran äiti roudasi hänet Kreikkaan, ja se oli virhe, koska Mallorcalla oli moni asia paremmin.)
Pitkään aikaan en ole kuullut vastaavantyyppistä kommentointia mistään matkakohteestani. Se johtuu varmaankin siitä, että kohteet ovat olleet melko tavanomaisia: Euroopan ja Amerikan kaupunkeja sekä rantalomapaikkoja. Viime juhannuksen reissu Albaniaan sai ympäristöstä osakseen lievää ihmettelyä (”Albania – eikö sieltä pakene paikallisetkin tänne?”), mutta matka oli tosi onnistunut: aurinkoa, kristallinkirkasta vettä ja hyvää ruokaa edullisesti.
Ehkä juuri siellä Villen kanssa innostuimme tuntemattomammasta Itä-Euroopasta. Tasan kahden viikon päästä lähdemme tämän kesän juhannusmatkalle kenties vieläkin eksoottisempaan kohteeseen: Moldovaan, Transnistriaan, Ukrainaan ja Romaniaan.
Isäni ei ole ainoa, joka on kysynyt ”mikäs helvetin järki tossakin on?”. Minäpä kerron.
Transnistria: neuvostofanien kokoontumisajot
Villellä on ollut jo pitkään päähänpinttymä mennä Transnistriaan. ”Trans-mikä?” oli ensireaktioni. Transnistria on lähimpänä kommunismia ja Neuvostoliittoa kuin mikään muu paikka Euroopassa. Se on oikeasti osa Moldovaa mutta ainakin poliittisen nuorisojärjestön puheenjohtaja herra Sivakov – johon sain Instagramin kautta yhteyden – käyttää alueesta nimeä ”state”. Transnistrialaiset liehuttavat punalippuaan, palvovat Stalinia ja Putinia, ja vastineeksi saavat Venäjältä ilmaista energiaa. ”Welcome to nowhere”, sanoi paikallinen, kun brittiläinen kuvajournalisti kävi maass… autonomisella alueella tekemässä reportaasia. Niinpä minäkin kiinnostuin tästä muinaisjäänteestä. Maaliskussa Turussa parin skumpan rohkaisemina päätimme lähteä Transnistriaan. Mikä ainutlaatuinen tilaisuus nähdä paikka, jota periaatteessa ei pitäisi enää olla.
Moldova + Romania = Molvania?
Samalla reissulla tulee väistämättä nähtyä Moldova, jota on haukuttu Euroopan onnettomimmaksi maaksi. No, ainakin sen alla on satoja kilometrejä viinikellareita. Ja kuulemma erinomaisia viinejä ovatkin. Lennämme pääkaupunkiin eli Chisinauhun. Paluulento lähtee Romanian Bukarestista, koska minä puolestani haluan nähdä Ceaucescun palatsin. Olen myös varma, että kaupunki on kehittynyt harppauksin siitä, kun Ville on viimeksi eli yli 10 vuotta sitten siellä käynyt. Silloin kuulemma oli hieman ankeaa. Moldova + Romania, väistämättä tuleekin mieleeni, onko satiirinen matkaopas ”Molvania – a land untouched by modern dentistry” tehty juuri meidän matkareitistämme… Oli tai ei, elämyksiä on takuulla tiedossa.
Rantaelämää Odessassa
Koska reissu on yhdeksän päivää pitkä, Moldovan ja Romanian väliin jää muutama tyhjä päivä, jotka ajattelimme käyttää rannalla. Pitäähän lomalla myös löhölomailla! Alun perin ajatus oli mennä Romanian Constanzaan Mustanmeren rannalle, mutta pari siellä käynyttä kaveria ei antanut paikalle kovin kummoista arviota. Biitsit pursuilevat kuulemma paikallisten rikkaiden bilehenkistä jälkikasvua. Niinpä muutimme suunnitelmaa ja lähdemme katsastamaan Mustanmeren helmen eli Odessan Ukrainassa.
”Minkä takia pitää mennä jonnekin Ukrainaan? Eikös siellä ole sota?”
Mallorcalla ei toki sotaa olisi. Ja kieltämättä nimen Ukraina kuulee uutisissa usein levottomuuksien yhteydessä, mutta surullisenkuuluisat Donetsk ja Luhansk sijaitsevat maan itäosissa, kun taas Odessa on länsirannikolla lähellä Romanian rajaa. Odessa on sitä paitsi kunnon historiallinen rantakaupunki, Mustanmeren Nizza. Siellä on upeita vanhoja rakennuksia, promenadeja ja tietenkin niitä rantoja. On sääli, että maan levottomuudet ovat karkottaneet turistit, sillä ainakin tämän levottomuuksia edeltävän Annan jutun mukaan kaupunki vaikuttaa viehättävältä. Pianhan se nähdään! Ainakin mikäli ikinä pääsemme Transnistrian rajaviranomaisten ohitse Ukrainan puolelle. Alueiden välit kun eivät ole erityisen lämpimät. Ajattelin kirjoittaa venäjäksi lapulle herra Sivakovin yhteystiedot, joita vilauttaa tarvittaessa tullimiehille. Vielä rajanylityksiä enemmän itseäni mietityttää 10 tunnin bussimatka Odessasta Romanian Brailaan. Toivottavasti bussissa on edes ilmastointi.
Niin, mutta palatakseni alkuperäiseen kysymykseen: mikä vikaa on Mallorcassa? Miksi pitää lähteä lomalle jonnekin hevonkuuseen? No, siksi, että se on mahdollista. Maailmassa on ihan hurjasti nähtävää. Mikä huikea fiilis, kun hikisen tarpomisen jälkeen löytää lähes koskemattoman rannan (kuten Himaressa Albaniassa) tai tilaa menusta jotain mystistä ja saa eteensä unohtumattoman makuelämyksen (kuten havannalaiskuppilassa tarjoiltu valkosipulimustekala). Yleensä ne vaikeatkin hetket – kuten vaikkapa albanialaisessa majatalossa tukkoon mennyt vessa – kääntyvät kokemuksiksi, joita on hauska muistella jälkikäteen. Puhumattakaan paikallisista ihmisistä, joiden todellisuuden pääsee lyhyeksi aikaa jakamaan. Käytännöllinen pointti on se, että nousevissa kohteissa on edullista, ja siksi matkalla voi olla vähän pidempään.
Palma de Mallorca oli kova juttu 1970-luvulla ja elää nyt uutta kukoistustaan. Ehkäpä se nousee taas hip-kohteeksi 2050-luvulla ja haluan vetäytyä sinne viettämään eläkepäiviä?
Mutta sitä ennen on kuitenkin paljon nähtävää.
*Kansikuva on Molvanian lippu tekstissä mainitusta oppaasta. 🙂
Tämähän on hyvä! Meistä maabongareista noin kaikki käyvät ennemmin tai myöhemmin myös Transnistriassa, mutta kiva huomata, että tuo suunta ”kelpaa” muillekin.
Alla olevasta linkistä löydät juttumme tuolta suunnalta (Moldova & Transnistria, katso linkit varsinaisiin juttuihin jutun lopussa, kustannusten jälkeen). Romaniastakin olemme toki kirjoittaneet, hakutoiminnolla löytyy, jos haluat katsoa.
http://meriharakka.net/2014/10/16/moldova-ja-transnistria-palaute-ja-kustannukset/
Mahtavaa, kiitos Pirkko! Muistelinkin, että jotkut tutuista bloggaajista ovat Transnistriassa käyneet, ja olisi tietenkin pitänyt arvata, että te. Teidän reissunne vaikuttaa sujuneen aika jouhevasti oppaan opastuksella. Saa nähdä kuinka meidän käy, kun emme venäjääkään puhu kolmea sanaa enempää. Kiitos linkeistä, ne olivat hyödyllisiä.
Valitsisin sata kertaa mieluummin tämän teidän reitin kuin Mallorcan! ? Hyvät nuo kommentit matkakohteen ihmettelystä, kuulostavat hyvin tutuilta!
Kuulostaa ihan mielettömän hyvältä reissusuunnitelmalta, vaikka aika reipas tahti tulee olemaan yhdeksällä päivälle.
Kiinnostaisi hurjasti nähdä nämä kuvailemasi paikat – jäämme jännityksellä odottamaan millaisia kokemuksia pääsette siellä kokemaan! Toivottavasti Rajan ylitys sujuu sulavasti, eikä tarvitse selitellä venäjänkielisellä yhteystietolappusella mitään ?
Kiitos! Jeps, itseäkin vähän mietityttää, että tuleeko sitä lomaa tällä lomalla lainkaan… No mutta, kokemuksia varmasti ainakin. Toivottavasti ei kuitenkaan rajanylityksestä. 🙂
No nyt on asiaa! Nimenomaan… because I can! 😀 Onpa sitä allekirjoittaneenkin keikkoja muutamaan otteeseen ihmetelty, miksi pitää mennä Malawiin tai miksi pitää mennä Zimbabween. Ne ehkä vielä ymmärrän, mutta tämä Euroopan kohteiden ihmettely menee kyllä jo yli hilseen, sain itsekin kummeksuvia katseita, kun 10+ vuotta sitten otin edellisenä päivänä lennot Bosniaan.
Teidän tämän kesän kohteet kuulostavat kyllä supermielenkiintoisilta. Omassa päässä herää hieman erilainen miksi-kysymys… nimittäin miksi minä en ole matkustamassa tuonne! Mielenkiinnolla odotan juttuja 🙂
Kiitos Henna! Pysy kanavalla, niin tarinaa kyllä tulee. 🙂 Voit sitten valita itsellesi kirsikat kakun päältä.
Amen! Jään seuraamaan mielenkiinnolla tulevia postauksia.
Meidän piti työkavereiden kanssa lähteä käymään Moldovassa ja Transnitriassa pari vuotta sitten, mutta kaikki lähtivät eri teille vanhasta työpaikasta. Vaikka meillä oli hyvä porukka, niin reissua ei saatu aikaiseksi, kun ei ollut livekeskusteluyhteyttä saman pöydän äärellä -( Bukarestiin lähdettiin aikoinaan siten, että kahdeksan hengen porukka oli kerätty vajaassa tunnissa kasaan. No yksi oli lähdössä Budapestiin, jolle kauhuksi selvisi varsinainen kohde pari päivää ennen reissua 😀 Käytiin samalla porukalla myös Kiovassa ja Tshernobylissä, mikä aiheutti tämän Mallorca-ilmiön mm. työpaikalla. Osa taitaa vieläkin pestä käsiään parin tunnin välein ihan varmuuden vuoksi, kun oli pelko meidän tuomasta säteilystä mukana 😀
Moldovan viinikellarit kannattaa käydä ilman muuta katsastamassa, ne on kuulemma melko vaikuttavia.
P.S. Bukarestissä ja muualla kannattaa käydä tsekkaamassa mustalaisbaarit, niissä on meno mukavaa 🙂
”Mallorca-ilimön” 😀 😀 Ja kieltämättä Budapest, Bukarest… No, mitä näitä nyt on. 🙂
Kiitti vinkeistä! Mä katsoin juuri Simon Reeven dokkarin Transnistriasta (löytyy blogin FB-sivulta) n. kymmenen vuoden takaa, ja tuli vähän itsellekin sellainen olo, että onko sinne pakko työntyä. Toisaalta kymmenessä vuodessa on varmaan tapahtunut paljon. Ehkä esim. Ukrainan ja Transnistrian väliin on saatu se raja-aita… Tai sitten ei.
Voi kuinka monta kertaa olen vastannut samaan kysymykseen! Mun miehellä on vakiovastaus: ”Koska se on siellä.” Kaikkea, mikä on, voi mennä katsomaan. Se palatsi Bukarestissa on ihan pöyhkeä. Järjettömän kokoinen. Moldovasta mulla on blogissa juttuja. Hienoja kokemuksia. En väitä, etteikö niitä Mallorcaltakin saisi. Jokaiselle kiinnostuksensa mukaan.
Kiitos Annika, mun täytyykin käydä katsomassa sun Moldova-jutut!
Onhan Mallorcassakin tosissaan puolensa varmasti (en ole käynyt), mutta maailmassa todellakin on aika monta paikkaa nähtävänä. 😀 Aika harvaan paikkaan tulee mentyä takaisin vaikka ne miten kivoja olisivatkin. Barcelona. Rooma. Havaiji. Siinäpä ne toistaiseksi.
Mutta tämä kierros kyllä kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Moni näistä paikoista on itseänikin kiinnostanut pitkän aikaa jo, mutta aina on tullut jotain muuta eteen. Inspiroi meidät lähtemään! 🙂
Happy to inspire! Mallorcalla olen käynyt teininä (ylläri) muutamaan otteeseen, eikä siinäkään tosiaan mitään vikaa ole. Mutta niin, maailmassa on niin paljon nähtävää. Ja huomenna matka alkaa! 🙂
Itsäeni veri vetää kroonisesti Lähi-itään, joten varsin tuttuja kysymyksiä 🙂
Repesin ääneen nauramaan tuon ”kusevat kintuillenne”- kommentin kohdalla – sellaista ei ole onneksi tapahtunut vielä kertaakaan 🙂
Itse ihastuin Albaniaan viime kesän reissulla ja nuo tulevan reissun matkakohteet ovat kyllä outoudessaan niin kiehtovia, että innolla jään odottamaan matkaraportteja täälläkin!
Moi Erja ja kiitos! Lähi-idästä saa takuulla samanlisia kommentteja, en epäile lainkaan. Terveisiä Chisinausta. Raporttia pukkaa ainakin blogin Facebook-sivuille tasaisesti. 🙂
[…] seuraavaksi? Eilen kävin täällä Helsingissä Lordi-näyttelyn avajaisissa, ja huomenna alkaa Itä-Euroopan matka, kun lennämme Villen kanssa Moldovan Chisinauhun. Siitä matka jatkuu Transnistrian Tiraspoliin, […]