Okei, huijasin vähän. Britannian etelärannikolla sijaitsevaan Brightoniin ei pääse ihan puolessa tunnissa Lontoon keskustasta, mutta jos lentää Helsingistä Norwegianilla Gatwickin asemalle, junamatka Brightonin rautatieasemalle Gatwick Expressillä kestää 28 -31 minuuttia ja maksaa suunnilleen kahdeksan puntaa. Brighton on kuin Siwa: yllättävän lähellä. Lontooseen on jatkuvasti tarjolla halpoja lentoja, mutta jos metropolin syke väsyttää, suosittelen lämpimästi Brightonia. Se on paljon muutakin kuin teinien kielikurssikaupunki, jollaiseksi sen kuvittelin. Tänä kesänä avautuva i360-näköalatorni riittää jo syyksi visiitille.

Brighton West Pier on suojeltu raunio. En voinut vastustaa kärrynpyörää, ja siitä innostuivat myös pyörälehden kuvaajat.
Brighton West Pier on suojeltu raunio. En voinut vastustaa kärrynpyörää, ja siitä innostuivat myös pyörälehden kuvaajat.
Miksi Brightoniin? Alla muutama hyvä syy, jotka perustuvat neljän päivän vierailuuni kesäkuun alussa. Olin matkalla äitini englanninryhmän kanssa, sillä ryhmän opettaja on ystäväni Melanie. Eli tavallaan kielikurssimatka tämäkin! Tässä kohtaa on myös mainittava, että kaupungin virallinen nimi on Brighton & Hove, joista edellinen on se työväenluokkaisempi osa ja jälkimmäinen taas konservatiivisempi ja vähän yläluokkainen. Tämän opimme Hop-on-hop-off-ajelulla, mikä oli kyllä antiinsa nähden melkoista ryöstöä, 15 puntaa per nenä.

Hotellistamme Royal Albionista oli hieno näkymä. Hotelli oli melko perinteinen brittihotelli kokolattiamattoineen, mutta hintakin oli kohtuullinen.
Hotellistamme Royal Albionista oli hieno näkymä. Hotelli oli melko perinteinen brittihotelli kokolattiamattoineen, mutta hintakin oli kohtuullinen.
Mutta alla siis niitä must-juttuja:

Brighton beach

Vaikka uimavedet eivät olleet vielä lämmenneet, rannan mukulakivillä oli ihana makoilla nauttimassa auringosta ja meren tuoksusta sekä paikallisesta oluesta (Bison Brewery, 7 East Street). Illan hämärässä värivalot syttyivät rannan baareihin ja ravintoloihin, kitaransoittelijat ilmestyivät jostain, ja tunnelma oli ajoittain kuin jossain Välimeren kohteessa.

Biitsitunnelmaa auringolaskun aikaan.
Biitsitunnelmaa auringolaskun aikaan.
Meillä sattui vieläpä tuuria kelien suhteen: aurinko paistoi kolmena päivänä neljästä, ja rannalla tarkeni paitahihasillaan vielä illallakin. Jos huvipuistoajelut kiinnostavat, Brighton Pier on must. Se on historialliselle laiturille rakennettu huvipuistoalue. Pierillä voi toki käydä myös kiskomassa yksikätisen rosvon kahvasta tai ihan vain katselemassa maisemia.

Brightonin aamupalat ja ravintolat

Brighton on polttari- ja bilemekka, ja se näkyy ravintolatarjonnassa. Kaikki, mitä koitimme, oli hyvää. Aamupalapaikoista suosittelen Blackbird Tea Roomia (30 Ship Street), joka on ihastuttava 1920-luvun tyylinen kahvihuone, sekä The Breakfast Clubia (16 – 17 Market Street), josta sai täydellisen aamiaisen munakkaineen ja tykötarpeineen edellisyön juhlintaa tasapainottamaan.

Blackbirdin aamiainen oli ihana ja suloinen. Jos menet, käy myös toiletissa. Se on varmasti kylän hienoin!
Blackbirdin aamiainen oli ihana ja suloinen. Jos menet, käy myös toiletissa. Se on varmasti kylän hienoin!
Rantakohteessa on tietenkin paljon kalaravintoloita, ja meillä kävi hyvä tuuri, kun onnistuimme saamaan pöydän supersuositusta Riddle & Finnsistä rannalta (139 King Road Arches; ravintola on rannalla, ei rantakadulla. Harhailimme aika pitkään… Keskustassa on toinen saman yrityksen ravintola). Brighton on todellakin myös Lontoota edullisempi: söin ostereita, merianturaa, brittiläistä kuohuviiniä ja vielä valkoviiniäkin alle viidelläkymmenellä eurolla. Ruoka oli todella hyvää. Ei pubipäivällinenkään huono vaihtoehto ole: The Bath Armsin (4 – 5 meeting House Lane) perinteinen illallinen oli oikein maistuva. Vaikka mun fish pie oli vähän tavanomainen, muu seurue nautti suuresti annoksistaan, ja palvelu pursuili brittiläistä huumoria. Hyvällä tavalla!

Kävimme myös perinteisellä afternoon tealla Grand Hotelissa. Suosittelen, erityisesti rouvaseurassa.
Kävimme myös perinteisellä afternoon tealla Grand Hotelissa. Suosittelen, erityisesti rouvaseurassa.

The Lanes of Brighton

Kaupungin keskustassa on toki pakollinen ostoskeskus ja paljon mielenkiintoisia pikkuliikkeitä, mutta valloittavin katurypäs on The Lanes. Alue on täynnä pieniä kujia, koruliikkeitä, kahviloita ja pubeja sekä erikoisliikkeitä, joista on pakko mainita vintage-tyylinen Pretty Eccentric (10 Bond Street)

Pretty Eccentric valmistaa vintagevaatteensa itse.
Pretty Eccentric valmistaa vintagevaatteensa itse.

UUTUUS: British Airways i360 -näköalatorni

Brightonin rannalle on noussut 450 jalan korkuinen i360-näkötorni, joka aukeaa tänä kesänä! Torni on korkeampi kuin London Eye ja tarjoaa huimaavat näkymät pitkälle merelle, ehkä jopa Ranskaan saakka! Tornin ovat suunnitelleet London Eyen arkkitehdit, ja siinä on mm. maailman ensimmäinen täysin pystysuoraan kulkeva köysirata. Toistaiseksi muutama base-hyppääjä on testannut tornia, mutta yleisölle se ei ollut vielä auki.

i360 British Airways Brighton
i360 British Airways Brighton
Kannattaa seurata kotisivuja.

Tunnelmia Brightonista näet myös tästä videostani:

Niin, ja Brightonissahan bileitä riittää. Kuten yltä videoltakin näet, drag queen -ilta The Queens Arms -baarissa oli ainakin kielikurssin rouville unohtumaton elämys. 🙂

Illan hämyssa rantakadulla.
Illan hämyssa rantakadulla.

Iloiset englanninkurssilaiset tykkäsivät Brightonista todella paljon. "Ei tarvitse miettiä metroja tai muita, kun joka paikkaan voi kävellä."
Iloiset englanninkurssilaiset tykkäsivät Brightonista todella paljon. ”Ei tarvitse miettiä metroja tai muita, kun joka paikkaan voi kävellä.”
Mitä seuraavaksi? Eilen kävin täällä Helsingissä Lordi-näyttelyn avajaisissa, ja huomenna alkaa Itä-Euroopan matka, kun lennämme Villen kanssa Moldovan Chisinauhun. Siitä matka jatkuu Transnistrian Tiraspoliin, Ukrainan Odessaan ja Romaniaan. Sinne on luvattu jopa yli 30 asteen helteitä, mikä tuntuu kivalta kontrastilta Helsingin harmauteen, mutta saapi nähdä mitkä ovat mietteet, kun siellä rinkkaa raahaa… En ota konetta mukaan, vaan koitan päivittää blogia mobiilisti ja ainakin päivitä Facebookiin kuvia ja tunnelmia. Jos et vielä seuraa blogia Facebookissa, käy tykkäämässä.

Kansikuva on i360:n mainosmateriaalia.