Mielestäni paras ruokalehti on Glorian Ruoka ja Viini. Piste. Kesäkuun numero (4/2016) tekee syväsukelluksen Telliskiven ravintolatarjontaan. Miten on siis mahdollista, että löysimme juurikin Telliskivestä pari viikkoa sitten loistavia upouusia ruokapaikkoja, joista GRV ei mainitse halaistua sanaa? En suostu uskomaan, että lehdessä olisi mokattu. Tallinnan ravintolakehitys on vain niin ripeää!

Kalamajan ja Telliskiven nähtävyydet (ja ravintolat)

Villen ja mun toukokuisen Tallinna-matkan teema oli ”pysytään poissa vanhastakaupungista”, ja aika hyvin siinä onnistuimmekin. Asiaa auttoi Telliskivestä vuokraamamme Airbnb-asunto. Kokosin tämän ja muutaman edellisen matkan parhaista paloista vinkit mukavaan päivään Kalamajan ja Telliskiven alueella.

Telliskivi Loomelinnak / Creative City

Vanhan punatiilisen teollisuukiinteistön alueelle syntynyt luova keskus on monelle ensimmäinen kohde keskustan ulkopuolella. Rento ravintola F-Hoone ja pienpanimo-oluita tarjoileva Pudel ovat tuttuja jo monilta reissuilta. F-Hooneessa on mukava viettää iltaa tai vaikka parannella dagen efteriä, ja Pudelissa siiderinystäväkin viihtyy, jos maistaa vaikka ihanaa kirsikkaolutta.

IMG_2276
F-Hooneen pihalla
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pudel-baari iltavaloissa.

Intialaista tarjoileva Lendav Talrik oli reissun uusi tuttavuus – hyvää. Miljöö on kivan industriaalinen, ei yhtään intialainen. Ruokaakin tehtiin jopa hirvenlihasta, mutta kyllä maut olivat ihan intialaiset. Kiva kokemus!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lentävä lautanen on paljon helpompi lausua kuin… öh… Lendav Tallrik?

Pieniä putiikkeja ja leipomo löytyy myös, samoin iltaisin bilemeininkiä. Kannattaa kuitenkin tarkistaa aukioloajat: moni illanviettopaikka sulkee viikolla jo puolenyön jälkeen. (Jos et usko minua, niin kaikkia yllä mainitsemiani ravintoloita suosittelee myös Gloria Ruoka ja Viinin paikallisopas.)

Telliskivi Lomelinnak, Telliskivi 60 a

Ja se laajenee: Depot, Baltijaama ja muu Telliskiven reunus

F-Hooneelle ei kannata jumahtaa, sillä sen edessä toisella puolella Telliskivi-katua, on vanha junavarikon rakennus, jossa sijaitsee viihtyisä Kukeke-bistro terasseineen. Rakennuksessa on mm. sisustusliike, design-silmälasiliike ja design-vaatteiden pop-up-outlet, joka tosin harmiksemme oli vierailumme aikaan kiinni. Kun tästä jatkaa kaupunkiin päin varikkoaluetta pitkin, tulee aukiolle, jossa on street food -kojuja. Vietnamilaisesta ravintolakontista ostetut kesärullat ja nuudelit olivat ihan maukkaita. Vastapäisen kojun fish and chipsit näyttivät herkullisilta, ja kebab-kojulle oli jonoa ihan arkilounaallakin. Paras miljöö on kuitenkin vanhoista junanavaunuista koostetussa terassiravintola Peatuksessa (Telliskivi 62). Vielä toukokuun alussa viileä tuuli piti meillä takit päällä, mutta kunhan kesä kunnolla koittaa, tässä paikassa voi istuskella pidempäänkin. Tämä olisi kyllä vähintään kuulunut sinne Glorian ruokalehteen! Aukion vieressä on näppärästä Depot-markkinat, josta näet enemmän tunnelmia esimerkiksi tällä Tallinna-videolla.

Peatus: Talon itsetehty perunasalaatti oli todella mehevää. Ensi kerralla pitää koittaa muitakin ruokia.

Lennusadam

Kalamajassa on mun mielestäni kaksi mainiota vetonaulaa, joista ensimmäinen on Lennusadam, eli Lentosatama. Jo pelkkä perusnäyttely on lähes yhtä vaikuttava kuin upea halli, johon se on rakennettu. Tämä sopii oivallisesti koko perheelle. Kaiken lisäksi myös täällä oli hyvä ravintola, Maru Cafe! Kannattaa myös käydä ulkona tutustumassa museolaivoihin. Lue aiempi postaus mm. Lennusadamista täältä.

Lennusadam, Vesilennuki 6

Patarein vankila

Vieressä sijaitsevaa Patarein vankilaa ei kannata jättää välistä, jos haluaa elämysmatkalle. Opastetulla kierroksella pääset seikkailemaan pimeille käytäville taskulampun kanssa ja ällistelemään entisaikojen vankien kurjia oloja. Olen kirjoittanut Patareista tarkemmin täällä.

Patarei vangla, Kalaranna 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kalamajan tunnelmaan pääsee myös asumalla. Airbnb-tarjonta on alueella runsasta. Meillä oli oikein mukava pikku puutalokaksio.

Vieläkö mahtuu yksi ravintolavinkki?

Kolm Sibulat

Kolm Sibulat eli Kolme sipulia viittaa paitsi kattovalaisinten sipulimaiseen muotoon myös ravintolan pyörittäjien kansallisuuteen: venäläisiä kun kutsutaan Virossa sipuleiksi siinä missä suomalaisia poroiksi! Ruoka on todella monipuolista ja tunnelmasta tulee mieleen Kööpenhaminan ravintolat. Glorian Ruoka ja Viinin paikallinen asiantuntija Anni Arro  nosti tämän Telliskiven parhaaksi ruokapaikaksi: ”Ruokalistalla on tuulahduksia Koreasta, Georgiasta, Välimereltä ja Lähi-idästä. Suosikkini on lämmin vuohenjuustoruisleipä, joka tarjotaan punajuuripeston kanssa.”

Kolm Sibulat, Telliskivi 2

Telliskivi Tallinna