”Muistutus varauksesta” -viesti kilahti Airbnb:ltä viime yönä inboxiin. Viikon päästä meille tulee jälleen vieraita, kun itse lähdemme matkalle. Alla kerron, kuinka me valmistaudumme majoittamaan Airbnb-vieraat.

Tällä kertaa meille on tulossa espanjalainen perhe, jonka äiti laittoi tänään viestiä ja kysyi, onko Suomessa lunta ja onko liian kylmä mennä käymään Nuuksiossa.  Vakuutin, että elämme superlämmintä joulukuuta (siis täähän on ihan järkyttävää, +10 C!)  ja että vaikka lunta ja kylmää tulisi, Suomi toimii. Ulkona voi kulkea, kunhan on tarpeeksi vaatetta. Sitten neuvoin reitin Länsisatamaan, ja lopuksi mietimme yhdessä Helsinki-kortin hankintaa.

Moni kaveri on pohtinut majoittajaksi ryhtymistä, ja tämä on sitä perustouhua: opastaa ja vastailla välillä hassuihinkin kysymyksiin. Toiset pyytävät apua, toisille riittää pelkkä avain asuntoon. Tämän postauksen idea onkin jakaa muutama meidän hyväksi havaitsemamme käytäntö esimerkiksi ekaa kertaa majoittaville. Meillä on ollut reilut kymmenkunta vierasta, ja asuntomme on arvioitu täyden viiden tähden kämpäksi. Jotain olemme siis tehneet oikein kaiken säätämisen ohessa.

 

Airbnb-viestintä

Kun vieras on tehnyt varauksen, Airbnb ottaa maksun hänen luottokortiltaan. Majoittajalle raha (miinus palvelumaksu) tulee vasta majoittumisen jälkeen – transaktio vie muutaman päivän. Usein vieras laittaa kysymyksiä jo etukäteen, mutta jos mitään ei kuulu, on mielestäni kohteliasta laittaa tervetulotervehdys ja saapumisohjeet viikkoa ennen. Viestintää on helppoa ja turvallista käydä Airbnb:n netti- tai mobiilisovelluksen kautta, mutta usein vaihdamme myös puhelinnumeroita, ja pyydän laittamaan viestin, kun lento on laskeutunut.

 
Our little guidebook accompanied by brochures and
guidebooks that our guests have left.

Asunto-opas

Tärkein yksittäinen Airbnb-vieraita varten tekemämme juttu on asunto-oppaan kirjoittaminen. Se on vihkonen, jossa selitetään kaikki tarvittava, kuten osoite, hälytysnumerot, lähimmät kaupat, julkinen liikenne, suomalainen alkoholimonopoli (etteivät vierasparat vain luota lomaviineissä ruokakauppaan), kodinkoneiden käyttöohjeet, wifi-koodi, talon säännöt ja meidän yhteystietomme. Lisäksi mukana on vinkkejä lähistön ravintoloihin ja nähtävyyksiin.

Siivous ja muut valmistelut

Okei, tämä on mulle se pakkopulla. Tosin monta kertaa olisi siivottava joka tapauksessa – ja meiltä se sujuu onneksi kahdessa tunnissa. Imurointi, moppaus, pölyjen pyyhintä ja keittiön kiillottaminen on peruskauraa, mutta vieraita varten täytyy pinnistellä vähän enemmän:

Jääkaapin raivaus
Omien ruokien syöminen pois kannattaa aloittaa jo paria päivää ennen. Loput säilyvät voi laittaa vihanneslaatikkoon ja pyyhkiä hyllyt. Jos maitoa, voita tai muuta perustarviketta haluaa jättää käyttöön, ne kannattaa merkitä selkeästi. Viime kesän vieraiden jäljiltä on vieläkin viisi puoliksi kulutettua hillopurkkia jääkaapissa, kun kaikki ostivat omat!

Petivaatteiden ja pyyhkeiden järjestäminen
Alanmies on niitä ihmisiä, joille kelpaa vain täydellisesti viikattu tekstiili. Niinpä hän on kehittänyt bravuurinumeron Airbnb-vieraiden lakana- ja pyyheseteistä. Hän pakkaa Ikean läpinäkyvään vinyylipussiin moitteettomasti viikatun setin, jossa on kaksi peittoa pussilakanoineen, kaksi tyynyä tyynyliinoineen sekä kaksi kylpypyyhettä ja kaksi kasvopyyhettä. Niin yhdessä vinyylisäkissä on aina valmiina täydellinen setti kahdelle levitettäväksi sänkyyn! Omat petivaatteemme viemme kellariin tai otamme mukaan, riippuen minne menemme.

Kylpyhuoneen puunaus
Kylppäri on niin henkilökohtainen tila, että se vaatii vähän ekstraponnisteluja. Normaalin vessa- ja lavuaaripesun lisäksi rutiiniin kuuluvat suihkun pesu (likaisenharmaa suihkuseinä on ihan nounou), ylälaatikon tyhjennys meikeistä ja koruista, hiustenkuivaajan esillepano, saippuapullon täyttö ja käsipyyhkeiden vaihto. Omat sampoot ja kosmetiikat komeroon, vierassampoo ja saippua tilalle. On ihanaa tarjota vieraalle vähän luksusta, siksi mulla on aina Molton Brownin saippuaa ja Missonin käsipyyhkeet. Vessapaperin pitää olla pehmeää. Parfyymit ja hiuslakat saavat jäädä kaapin päälle. Jos joku niistä suihkauksen nappaa, niin tarpeeseen menee. Hm, taidan olla vähän turhamainen. Tai vieraskorea!

Please use this closet for your clothes! 


Vaatekaapin tyhjennys
Minusta on ainakin kiva tyhjentää matkalaukku kaappiin, kun saavun hotelliin tai majapaikkaan. Siltä varalta, että vierailla on sama mielihalu, tyhjennämme eteisen naulakon, yhden ison lipastonlaatikon sekä yhden vaatekaapin, johon saa roikkuvia vaatteita. Laputan ovet ”please use this” -tarroilla, jotta ihmiset tietävät, mitä saa käyttää. (Toivottavasti eivät availe muita kaappeja, koska ne pursuilevat yli äyräiden – etenkin, kun niihin on siirretty tyhjennettyjen kaappien sisältö!)

Arvotavaroiden säilöminen
Kaikki henkilökohtainen kameroista tietokoneisiin ja kirjastokuiteista tiliotteisiin sujahtaa läpinäkyviin muovilaatikoihin ja kellariin. Kellarin avaimen pidämme itsellämme.

Tervehdys

”Jos jotain haluatte tehdä vielä paremmin, niin kylmä olut jääkaapissa ois ollut aika jees!” kommentoi viimeisin vieraamme Airbnb:n yksityisessa palautteessa äskettäin. Alanmies jo hehkutteli, että ensi kerralla jätetään Pyynikin käsityöläispanimon tuotteet maistettaviksi, ”niin näkevät, että Suomessa tehdään hyvää olutta”. Ehkä me voimme nostaa hintaa pari euroa? No, siihen asti tyydymme vain karkkirasiaan tai kahvimaitoihin.

Viimeistely

Onko roskat viety ja uudet pussit tilalla? Asunnon ohjekansio ja pari settiä avaimia pöydällä? Yleisvaikutelma siisti ja sohvatyynyt pöyhitty? 

Vieraat voivat tulla!

Greetings from our Hong Kong guests. 🙂

P.S. Kokemuksiamme Airbnb-majoittamisesta yleensä löydät tästä postauksesta. Jos et ole kokeillut Airbnb:n kautta majoittamista tai majoittumista ja haluat alennuskoodin, laita meiliä alannainen(a)gmail.com.