Koriantericocktail hileisestä martinilasista tarjoiltuna. Näky herauttaa veden kielelle. Iltapäivän aurinko paistaa matalalta ja valaisee ravintolan tummia puupintoja. Alanmies ja minä olemme kiertäneet Prahan sivukujia ja päätyneet nälkäisinä meille suositeltuun Martin’s Bistroon. Ihan kohta saamme pöytään reissun parhaat ruoka-annokset korvasienipastaa ja kasvisraclettea. Mutta sitä emme tiedä vielä. Tartun lasin jalkaan ja siemaisen juomaa, jossa maistuu elegantisti raikas korianteri. ”Ihan sikahyvää!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jokaisessa kaupungissa  on vanha työväen kaupunginosa, jonne luova luokka pesiytyy ja jossa pannaan käsityöläisolutta. Prahassa sen nimi on Vršovice, ja se sijaitsee keskustasta lounaaseen. Siellä, Boho-nimisessä vintegekaupassa, kyselin myyjältä, mihin lähistöllä kannattaisi mennä. Syömään, juomaan, olemaan. Aurinkoisena torstain alkuiltapäivänä liikkeessä ei ollut Alanmiehen ja mun lisäkseni muita asiakkaita, joten tyttö istuskeli kaikessa rauhassa rustiikkisen tiskinsä takana kirjoitti lappusen täyteen vinkkejä. Minä hipelöin käsintehtyjä koruja ja ostin lopulta kierrätysmateriaalista valmistetun vaaleanpunaisen rusetin kaulaani. Jotain piti saada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prahan kevät oli huhtikuun lopussa kuukauden Suomea edellä. Ihanan lämmintä. Olimme tulleet kaupunkiin juhlimaan ystävämme Senjan yllätyssynttäreitä. Me tulimme jo keskiviikkona, ja sankari ja muu juhlaväki saapuisivat perjantaina. Meillä oli Alanmiehen kanssa pari päivää aikaa pyöriä kaupungissa keskenämme. Someen ei saanut julkaista matkasta mitään, jottei yllätys paljastuisi sankarittarelle. Hän oli jo viikkokausia piinannut kavereitaan suunnitelmia urkkimalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joten some pysyi kiinni, ja me jatkoimme vintage-liikkeestä Krymska-katua InCideriin, jossa olisi ollut tarjolla käsityöläissiideriä. Liike avaisi vasta neljältä. Harmi. Kävimme punk-puodissa hipelöimässä vaatteita ja lopulta päädyimme pienpanimotuotteiden myymälään Galerie Pivaan. Myyjän mukaan Tšekeissä on kova pienpanimobuumi päällä, mutta saimme istuskella apamme äärellä ihan rauhassa. Olimme ainoat asiakkaat. Kontrasti turistien ruuhkauttamaan keskustaan oli virkistävä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jatkoimme Bohon myyjän suosittelemille maalaismarkkinoille Jiriho Ze Podepradin puiston kupeeseen. Kojuissa myytiin kaikkea hapankaalista valkoviineihin. Maistoin herkullista kotitekoista kirsikkasiideriä ja nautin joutenolosta. Olimme tehneet koko aamun Airbnb-asunnollamme etätöitä, sillä kolmen päivän vapaa keskellä viikkoa olisi ollut mahdottomuus. Toisaalta oma asuntomme Helsingissä oli Airbnb-vuokralla, ja asuminen Prahassa oli edullisempaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Senja luuli vielä perjantaina Helsinki-Vantaalla olevansa matkalla Tukholmaan. Kun yli kymmenhenkinen rytmiryhmä lopulta saapui Prahaan, olimme viilentäneet kuoharit ja kattaneet sushit valmiiksi Airbnb-asuntoomme. Yllätyksen täydensi Senjan suosikkiartistin Candy Dulferin keikka heti perjantaina Lucerna Music Barissa. ”Nyt on huijattu niin monta kertaa, että siellä soittaa varmasti joku Metallica”, kommentoi Senja yllätyksestä liikuttuneena kipittäessämme keikalle. ”Ja kohta mä alan taas vollaamaan! Olen vollannut tänään jo monta kertaa.” Onnistunut ylläri oli todellakin sometusbreikin väärti. Ja siitähän se sitten lähti. Minä jouduin vähän haikeana jättämään Senjan, Missä Heinämaan ja muun juhlaväen jatkamaan ilakointia, kun suuntasin lauantaina kaverin polttareihin. (Prahan keskustasta Ikaalisten maaseudulle kestää muuten kahdeksan tuntia, kun kulkuvälineinä ovat Über, lentokone, juna ja auto.)

Mutta mitä jäi käteen Prahasta? Ristiriitainen fiilis. Prahan keskustasta ja vanhastakaupungista kaikki on sanottu jo opaskirjoissa. Tiivistetysti kokemus kolmelta päivältä: kirkkoja, Pilsner Urquellia, mukulakivikatuja, terasseja, joissa tarjoillaan ylihinnoiteltua pastaa hulppein näkymin, Staropramenia, kaupustelijoita, kellariravintoloita, joista saa mautonta lihamössöä, tungosta, lisää Pilsner Urquellia, patsaita, segwayta, turistikrääsää, ruuhkaa, haitarinsoittajia ja pimpottavia kirkonkelloja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erot Tallinnan ja Riian vanhoihinkaupunkeihin olivat pienet. Tällä kertaa se oli kaunis kulissi kokoontumiselle, jonka peruspilarit ovat hauskanpito ja halpa tuoppi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihan ensimmäisenä iltana kävin yksin kävelyllä: läpi turistien kansoittaman Kaarlensillan ja sitten ylös kohti Prahan linnaa ja Vituksen katedraalia. Sinne olikin sangen – pardon – vituksenmoinen tallaaminen. Nähtävyydet olivat juuri sulkeneet, joten palkkioksi kiipeilystä sain nauttia rauhasta. Tuomet tuoksuivat ja linnut sirkuttivat. Ylhäältä näin koko kaupungin. Laskeuduin alas toista reittiä, päädyin jollekin sivukadulle ja lopulta kysyin neuvoa poliisilta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chechuv Mostin sillan kupeesta löysin jonkin thairavintolan kelluvan terassilautan. Se oli kalustamaton ja tyhjä. Kävelin sinne istuskelemaan ja katselemaan Vltava-joen toiselle puolelle vanhaankaupunkiin.  Jos olisi kesä, vuokraisin polkuveneen, ajattelin. Mietin myös sitä, että ensivisiitti ei välttämättä ole paras visiitti. Suhteelle kaupungin kanssa pitää antaa aikaa. Kivat mestat löytyvät ajan kanssa, ja usein täydellisin matka on yhdistelmä uutta juttua ja vanhaa sekä tuttua. Mieleeni tuli se yö, kun aloin ymmärtää Berliinin viehätystä. Praha ei tällä matkalla vielä auennut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta ne koriantericocktailit ja korvasienipastat. Niitä voin lämpimästi suositella!

Nämä toimivat:

Boho Vintage Concept Store, Francouzská 240/76 (Metro: Namesti Miru)
Martin’s Bistro, Velehradská 1911/4 (Metro: Jiriho Ze Podebrad)
Made in Japan -sushiravintola (Old Town), Rytířská 10 (Metro: Mustek)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA