Marraskuussa vietin lähes kolme viikkoa Kaliforniassa: San Franciscossa, Los Angelesissa ja niiden välissä muutaman päivän Pacific Coast Highwaylla. Moni on kysynyt, kumpi on kivempi kaupunki, San Francisco vai Los Angeles. Jos pitäisi valita vain toinen. Mulle vastaus on päivänselvä: San Francisco.

Miksi San Francisco?

Kotoisuus
San Francisco on kompakti ja pittoreski. Sen yleisfiilis on hyvin pohjoismainen, rento ja avoin. Asuimme Missionissa, josta oli helppo lähteä vaeltelemaan lähikaduille ja puistoihin kävelylle ja pysähtyä ihanaan kahvilaan brunssille tai lounaalle.

Salaatti ja pienpanimo-olut. Peruslounas San Franciscossa.
Brunssilla La Boulangeriessa. San Francisco on luomua ja eettisyyttä tulvillaan.

Polkupyöräily
FIllarointi on hauska tapa kulkea paikasta toiseen, sillä kaupungissa on hyvät pyöräkaistat. Se on myös tehokas tapa polttaa croissantien ja kakkujen tuomia kaloreita, sillä kaupungissa on rutkasti sekä ihania ruokapaikkoja että mäkiä ja kukkuloita niihin pääsemiseksi.

Golden Gate ja merenranta
Ja mikäpä pyöräillessä, kun retkikohteena on huiman hieno Golden gate ja meri. (Ehkä kolmannella kerralla uskaltaisin ajaa pyörällä sillalla. Se tutisee mun korkeanpaikankammolle ihan liikaa!)

Golden Gaten lähistöllä on myös nudistiranta…

Putiikit, baarit ja panimoravintolat
Kaupunki on täynnä kivoja puoteja ja hyviä panimoravintoloita. Tämä paikallisen Brewers Guildin kartta on oivallinen opas panimoiden maailmaan. Kirjoitin Kalifornian oluttrendeistä täällä. Mission, Castro ja Haight Ashbury olivat kivoja kävelykohteita, joissa piipahdella puodeissa ja nauttia virkistäviä panimotuotteita. Iltamenopaikoista hauskin tuttavuus oli isäntäväkemme suosittelema Martuni’s Missionissa. Kuten ehkä muistat, rakastan New Yorkin Duplex Piano baria. Martuni’s on sen sanfranciscolainen serkku. Loistavia cocktaileja, joita siemaillen voi kuunnella taitavia laulajia hämyisessä tunnelmassa.

Cellar Maker’s oli yksi uusista panimotuttavuuksista. Oluenystävän kannattaa perehtyä panimokarttaan ja suunnitella kaupunkikävely sen mukaan.

 

Ei SF tietenkään paratiisi ole…

Asunnottomien hurja määrä järkyttää, ja paikallinen isäntäväkemme totesi moneen kertaan, että koirankakat jalkakäytävillä eivät todennäköisesti ole lähtöisin koirista. San Francisco ei myöskään ole rantakohde, vaikka rannalla sijaitseekin. Marraskuussa sää oli poikkeuksellisen hyvä, kun t-paitakelejä riitti monta päivää putkeen. Normaalisti sää saattaa vaihdella päivän aikana auringosta vihmovaan sateeseen hyvinkin nopeasti. Takki on syytä pitää mukana.

Silti tykästyin näin toisella kertaa vieläkin enemmän kuin viimeksi. Vaikka ikimuistoisin ilta olikin Trumpin valinta presidentiksi ja sitä seurannut sekaannus. San Franciscossa meillä oli nyt paikallinen isäntäväki, ja lisäksi tapasimme muita suomalaisia osin myös työn merkeissä. Lämmin vastaanotto yllätti iloisesti. Olen varma, että muutaman viikon oleilun jälkeen olisi vaikea palata takaisin Suomeen.

Mutta sitten kutsuikin jo Pacific Coast Highway ja Enkelten kaupunki…

Miksi ei Los Angeles?

Ruuhkat
Olin kuullut varoituksia Losin ruuhkista, mutta kun pamahdimme vuokra-autollamme kahdeksan kaistan levyiseen iltaruuhkaan Santa Monica – Beverly Hills -välillä, homma konkretisoitui kerralla. Onneksi olimme pitäneet pissatauon Santa Monican Starbucksissa (Starbuckseissa on muuten aina ilmainen wifi), ja vettä ja eväitäkin oli vielä vähän jäljellä. Kymmenen kilometrin matka kesti toista tuntia, ennen kuin viimein kurvasimme vähemmän liikennöidylle väylälle ja pääsimme illan pimeydessä Hollywood Hillsin Airbnbn:hemme.

Kun kotona ei omista edes autoa, ruuhkissa seisominen kävi takapuolen ja kärsivällisyyden päälle.

Jonot.
Los Angelesissa oli suorastaan pakko käydä Universal Studiosilla ja Disneylandissa, koska – no, Los Angeles ja Hollywood. Arvasimme muidenkin turistien olevan näistä kiinnostuneita, joten yritimme ajoittaa vierailut katveaikohin. Universalilla tämä onnistuikin hyvin: perjantai-iltana porukkaa oli kohtuullisesti, ja parissa tunnissa ehdimme sekä studioajelulle (hauska!) että tutustumaan Harry Potter -maahan (erityisesti virtuaalitodellisuusajelu oli huikea!).

Simpsons-pubissa Universal Studiolla.

Sen sijaan Disneylandin vierailu osui juuri arkivapaan alle, ja tungos oli uskomaton. Lähes kaikkiin laitteisiin karusellia lukuunottamatta oli tuntien jono. Alue oli hieno ja kulkue komea, mutta silti yli satasen pääsymaksu jäi vähän kirvelemään… Lisäksi muutaman kymmenen kilometrin matka kesti lähes kaksi tuntia suuntaansa. Noh, tulipa käytyä ja ostettua paljeteilla koristellut Minni-korvat.

Minni-korvat oli saatava!

Kaupungin rakenne
Los Angeles on kuin Espoo. Sillä ei ole selkeää keskustaa. Downtown-kaupunginosassa on kiva kauppahalli ja muutama kortteli käveltävää sekä runsaasti up and coming -alueita. Kauppahallin ohessa keskustan parasta antia oli Grammy-museo. Koko citystä jäi se fiilis, että sitä dominoivat ruuhkaiset tiet.

”Koska ollaan perillä….?” Lyft ja Uber olivat parhaita vaihtoehtoja lyhyiden matkojen taittamiseen, mutta pidemmät keikat esim. Disneylandiin hoidimme omalla eli vuokra-autolla.

Think positive!

Jos nyt yritän kuitenkin ajatella positiivisesti, oli Losissa toki puolensakin. Päivä Venice Beachilla oli mainio: shoppailua putiikeissa, hyvä luomulounas ja iltapäiväaurinkoa rannalla. Ihana Marina del Reyssa asuva ystävämme Anne lainasi meille fillarit, joilla oli näppärä kurvailla pitkin rantaa.

Päiväpyöräily Venice Beachilla

Myös Manhattan Beach näytti hauskalta paikalta. Siellä tapasimme Villen ystävän Aurin perheineen ja vietimme loistoillan heidän luonaan. Rannan lisäksi kukkuloilla oli mukavaa. Kävely Hollywood Hills -kyltille vei reilun tunnin suuntaansa, mutta se oli hyvä retki ennen kotimatkaa.

Hello Hollywood! Vettä kannattaa ottaa mukaan, sillä kiipeäminen kukkulalle vie ainakin tunnin, eikä matkan varrella ole kioskeja.

Niin ikään kukkulalla, aivan Chateau Marmontin takana sijaitsi myös valloittava Airbnb:mme, jota voin lämpimästi suositella. En ole koskaan kokenut vastaavaa vieraanvaraisuutta: jääkaapissa oli limonadit, oluet, keksit ja kahvimaidot valmiina, ja olipa meille varattu omat pyjamatkin! Erikseen pitää myös mainita Rare Beers -olutfestivaali, josta lisää täällä.

Hmm… Nyt kun katson listaa, niin ei se Los Angeles niin paha paikka ollutkaan. Iso syy siihen oli kyllä huippuhyvällä majoituksellamme. Silti sydämeni sykkii enemmän San Franciscolle.

Aamupalalla Airbnb:n terassilla. Taustalla sumussa näkyy Beverly Hills.
Airbnb:ssä. Viimeisenä iltana testasimme meille varattuja pyjamia. 🙂

Ville luki tämän ja kommentoi: ”Samoilla fiiliksillä. Edelleen tuntuu siltä, että oli ehkä virhe lähteä tuonne Japanin jälkeen. Se jätti Kalifornian ihan varjoonsa. Kaikki se kuvasto on meille kuitenkin niin monella tapaa tuttua.”

Ja ehkä se on niin. Voiko matkaelämyksiä olla liikaa? Näköjään. Jos kuukauden sisään käy sekä Kioton, Tokion, San Franciscon että Los Angelesin, kaikesta ei vain pysty nauttimaan täysillä. Tämä pitää jatkossa muistaa.

”Kaikki oli tosi kivaa. Mutta silti.”