Tehoshoppailuoppaan avulla päivästä Tukholmassa jää muistoksi muutakin kuin Gamla Stanin tungos ja kansainvälisen vaateketjun muovipussi. Boheemi trendinenä ottaa suunnan Södermalmille, ja merkkitavaraa metsästävä tekee parhaat löydöt Östermalmin putiikeista.

 

Södermalm – retroin tyyli ja tulevat trendit

 

Söderilla harva kääntyy katsomaan, vaikka tallaisit katuja eriparikengissä ja neonkeltaisessa takissa. Täällä ei vain seurata trendejä vaan luodaan niitä. Tule vihreällä metrolinjalla Medbogarplatsenille, nouse Folkungagatanille ja suuntaa Sofoon – South of Folkungagatan.

 

Åsogatan

Sofo ei ole kauppakatu vaan lukuisten korttelien muodostama alue, jossa aarreaittojen löytäminen vaatii jalkatyötä. Life is Good ja Bar d’O Mar (Åsog. 132) antavat esimakua tarjonnasta: käytetty kasaripoppi kohtaa silkkitunikat ja korkeat korot. Kirpparifriikin tajunnan räjäyttää secondhand-taivas Beyond Retro (Åsog. 144). Hääpuku kuusikymmentäluvulta tai liukuvärjätyt haaremihousut – täältä ne löytyvät. Vaatteet rahdataan Pohjois-Amerikasta, joten valikoima on valtava ja hinnat kohtuulliset: kengät tai mekon saat muutamalla kymmenellä eurolla. Tongi ja pengo, mutta älä unohdu koko päiväksi, retki on vasta alussa!

Bondegatan

Bondegatanin varrella pitää majaa Sofon oma kasvatti, vauhdilla design-eliittiin nouseva Fifth Avenue Shoe Repair (Bondeg. 46). Naapurissa nököttää Tjallamalla, joka on erikoistunut nuorten ruotsalaisten suunnittelijoiden vaatteisiin ja asusteisiin. Monet niistä ovat uniikkikappalaita, ja esillä on myös huolella valittuja vintage-tuotteita. Jatka vielä lukuisten pikkuliikkeiden kautta katua ylöspäin: Repris (Bondeg. 48) tarjoilee ruotsalaista vuosikertamuotia ja secondhand-klassikko Lisa Larsson vaatenostalgiaa chansonin tahtiin. Ota mukaan käteistä, kortti ei käy.

Nytorgetin laidalla

Jalkojen lepuuttamiseen sopii koinsyömä mutta kotoisa kahvila String (Nytorgsg. 38), jonka panoraamaikkunoista unohtuu helposti seurailemaan ohikulkijoita. Jos ihastut jakkaraasi, saat sen mukaan, sillä kaikki huonekalut ovat myytävinä. Kauniilla ilmalla piknik Nytorgetilla on oiva vaihtoehto, varsinkin kun torin laidalla sijaitseva AH:s Glassbar tarjoaa suussasulavaa itsetehtyä jäätelöä. Nytorgetin ohi kulkevalla Skånegatanilla sijaitsee myös lukuisia rentoja korttelikahviloita.

Skånegatan

Stockholms Stadsmission -hyväntekeväisyysjärjestöllä on myymälöitä ympäri kaupunkia, mutta Sofon liike (Skåneg. 75) on niistä trendikkäimpiä. Erikoisuutena on kierrätysvaatteista ommeltu Remake-mallisto ja kattava valikoima astioita.. Jos secondhand jo puuduttaa, piipahda viereisessä farkkukaupassa, Nudie Jeansissa, tai piskuisessa Kunigundassa (Skåneg. 76), joka tarjoaa skandinaavista designia: Camilla Norrbackia, Jenny Hellströmiä – ja Ivana Helsinkiä. Alerekistä voi tehdä kunnon löytöjä.

Sofosta Götgatanille

Skånegatanilta kierros jatkuu takaisin tulosuuntaan. Tarkista matkan varrella hulvaton Grandpa (Södermannag. 21) – huokeaa ja hintavaa vanhoista polkupyöristä kalvosinnappeihin – sekä sisustusnostalgiaa kauppaava Cocktail Deluxe (Bondeg. 34). Käynnin arvoisia ovat myös Rörstrandin keramiikkaa ja Barbapapa-tuotteita sekoittava Silvia Inredningar, kenkäliike Shoescape ja pelkistetyn mutta tyyriin tyylin Acne Jeans (Nytorgsg. 36).

Kaipaako kassisi vielä täydennystä? Vieraile Slussenin metroaseman kupeessa Bruno Götgatsbacken -ostoskeskuksen liikkeissä (Götg. 36) tai hae edulliset Cheap Monday -farkut ja trikooyläosa Weekadaysta ja Monkista (Götg. 21 ja19). Jos taas saalis on jo riittävä, voit rentoutua tyylikkään Ljunggren-baarin (Götg. 36) sohvalla hedelmädrinkistä nauttien ennen kuin kotimatka kutsuu.

 

 

Östermalm & City – klassikkolöytöjä ja tuulahdus catwalkilta

 

Luksusta rakastavan matka vie Östermalmilta Stureplanin ja Cityn merkkiputiikeihin. Retki alkaa Karlaplanilta, jonne on nopea yhteys sekä Värtahamnenista että Slussenilta punaisella metrolinjalla.

 

Karlaplan

Jugend-kattohuoneistojen ja suurten puiden reunustama Karlaplan on osa vaurasta ja vanhaa Östermalmia, jossa Burberryyn puettu puudeli ei ole vitsi. Käytetyn merkkitavaran metsästäjälle vintage-liikkeet voivat tarjota napakymppilöytöjä – esimerkiksi uudenveroisen Chanelin jakun tai Mulberryn käsilaukun murto-osalla alkuperäishinnasta. Rekeistä bongaat takuulla myös Escadaa, Gantia, Replayta, Tiger of Swedeniä – ja Burberryä. Pistäytymisen arvoisia ovat Petronella (Lützeng. 4), Tant Gredelins Garderob, (Karlavägen 72), Boutique DiaJo (Sibylleg. 59) sekä sen naapuri, Birgitta’s Second Hand (Sibylleg. 63).

Östermalmstorget

Vuosikertaliikkeiden pölyt on mukavinta huuhdella kurkusta Östermalmstorgetilla, joka levittyy kesäkaudella kahviloineen kaupunginosan olohuoneeksi. Sateisella säällä virvokehetkeen sopii torin tunnelmallinen vanha kauppahalli tai jokin Nybrogatanin kahviloista.

Kenkäfriikin on tosin vaara jäädä jumiin Marzioon (Nybrog. 10), jossa on loistava valikoima erityisesti juhlakenkiä. Vera Wangista, Chloésta tai muista merkkivaatelöydöistä haaveileva ei puolestaan voi jättää väliin Stureplanin kulmalla piileskelevää Chanesse-putiikkia (Grev Tureg. 1), jonne kaupungin kerma tuo myytäväksi käyttämiään maailmanmerkkejä puolella tai kolmasosalla alkuperäishinnasta. Jos haluat luksusta ja aikaa on vain yhteen vintage-liikkeeseen, valitse tämä.

Stureplan

Stureplan on monen – ainakin östermalmilaisen – mielestä Tukholman ydin. Öisin samppanja virtaa pintapaikoissa ja aamuisin huolitellut pukumiehet pyyhkivät merkkiliikkeiden ikkunat taas hohtaviksi. Käy Sturegallerianissa tutkimassa ainakin kenkäliike CC:n alehylly ja Monroen henkäyksenkeveät bilemekot. Jos haluat tietää, miltä aito Louboutin tuntuu jalassa tai ajattelit sijoittaa säästösi Pradan uutuuslaukkuun, ota suunnaksi Natalie Schuterman (Birger Jarlsg. 5). Onneksi aina ei tarvitse ostaa, sillä catwalkin namipaloja on nautinto myös katsella. Myyjät jättävät budjettimatkailijan kohteliaasti rauhaan.

Luksusalusasujen ekspertti Agent Provocateur (Birger Jarlsg. 9) on oikea valinta itsensä – ja poikaystävän – hemmotteluun pikkutuhmilla alusasuilla tai ylellisillä pitsiunelmilla. Pidä huolta luottorajastasi, sillä alusasusettiin uppoaa helposti satoja euroja. Ihania hankintoja voi juhlistaa lasillisella kuplivaa vastapäisessä, kosmopoliittisessa Richessä (Birger Jarlsg. 4).

Biblioteksgatan ja Hötorget

Loppupäivä hujahtaa viereisellä Biblioteksgatanilla. Vanhaan teatteriin rakennetusta Urban Outfittersistä (Biblioteksg. 5) nappaat nopeasti hauskat kitsch-tuliaiset kotiin, ja vaateosastolta löytyy aarteita miehille ja naisille Vivienne Westwoodista ajan patinoimiin juhlakenkiin. Kadulla sijaitsevat myös lukuisten merkkien lippulaivamyymälät.

Jos kaipaat erikoisempaa tarjontaa, kävele Hötorgetille uudistuneeseen PUB-tavarataloon, jonka alakerrassa Awesome Rags! myy ”affordable luxury” – teemalla mm. Ben Shermania ja Thomas Burberryä. Ennen kotimatkaa ehdit vielä kipaista kolmoskerroksessa pohjoismaisten suunnittelijoiden osastolla tai imeä itseesi tovin Hötorgetin markkinatunnelmaa.

Kun lopuksi luovit turistien täyttämää Drottningatania pitkin metrolle voit onnitella itseäsi siitä, että löysit uuden palan Tukholmaa.

 

(Julkaistu Cosmopolitan-lehdessä 5/2008)
 

Lisää shoppailureiteistä: www.Sofo.se, www.stureplan.se, www.stockholmshoppingguide.se,Heidi Liekola: Päivä Tukholmassa – reittejä kuuteen kaupunginosaan (Avain 2007)